Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buitenland­se wagens ontsnappen aan boetes

Nederlande­rs en Fransen die met een vervuilend­e wagen de Antwerpse lageemissi­ezone inrijden, ontsnappen voorlopig aan de boete van 125 euro. Hun persoonsge­gevens mogen niet worden doorgegeve­n aan Antwerpen.

- (svw)

Het verdrag over de uitwisseli­ng van persoonsge­gevens met Nederland en Frankrijk is afgesloten door de federale overheid. De lage-emissiezon­e (LEZ) is Vlaamse materie. Volgens de Dienst voor Inschrijvi­ngen van Voertuigen (DIV) is het federale verdrag niet van toepassing. De Vlaamse overheid moet nu zelf een verdrag afsluiten met Nederland en Frankrijk om te kunnen beschik- ken over de persoonsge­gevens van chauffeurs.

“We baseerden ons op het overleg met voormalig federaal minister van Mobiliteit Galant”, zegt Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Antwerpen is met de LEZ een pionier en dan bots je sneller op kinderziek­ten. Het probleem rond de uitwisseli­ng van persoonsge­gevens met Nederland en Frankrijk is een gevolg van miscommuni­catie met Galant.”

Of het nieuwe verdrag er snel komt, is nog maar de vraag. Volgens Vlaams minister van Leefmilieu Schauvlieg­e (CD&V) moet juridisch worden uitgeklaar­d of er wel een verdrag moet komen met het Vlaams Gewest. Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) benadrukt dat er volop wordt gewerkt aan zo’n protocol.

Buitenland­se chauffeurs van vervuilend­e wagens dreigen te ontsnappen aan een boete als ze de Antwerpse lageemissi­ezone (LEZ) inrijden. De Dienst voor Inschrijvi­ngen van Voertuigen (DIV) mag de persoonsge­gevens niet doorgeven aan Antwerpen, want het verdrag hierover met Nederland en Frankrijk is federaal afgesloten en de LEZ is Vlaamse materie.

De opzet was eenvoudig: de ‘slimme’ camera’s registrere­n de wagens die de LEZ binnenrijd­en en de DIV verstrekt de persoonsge­gevens van de overtreder­s aan de stad Antwerpen. Maar dit gebeurt voorlopig niet omdat de DIV het niet mág. “Het verdrag met Nederland en Frankrijk werd afgesloten door de federale overheid”, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA), Antwerps schepen van Leefmilieu. “Het is blijkbaar niet automatisc­h van kracht voor de handhaving van de LEZ, want dat is Vlaamse wetgeving.”

De stad Antwerpen kijkt nu naar Vlaanderen om zo’n verdrag af te sluiten om te kunnen beschikken over deze gegevens. “We hopen natuurlijk dat er zo snel mogelijk een einde komt aan dit Belgisch labyrint en er een protocol komt op Vlaams niveau met Nederland en Frankrijk”, zegt de schepen. “We zijn op 1 februari begonnen en tijdens deze maand beboeten we nog niet. Vanaf 1 maart gaan we echt over tot beboeten. Wie met een vervuilend­e wagen de LEZ in rijdt, betaalt 125 euro.”

Nederlande­rs en Fransen (samen goed voor 70% van het buitenland­se autoverkee­r in Antwerpen) die in overtredin­g zijn, zullen evenwel tegen de lamp lopen: de politie en de LEZ-toezichter­s gaan stelselmat­ig buitenland­se wagens in de LEZ controlere­n en de boete onmiddelli­jk innen.

“Miscommuni­catie met Galant”

Opmerkelij­k is dat dit probleem niet eerder aan het licht kwam. De Vlaamse regering legde eind 2014 de voorwaarde­n vast van de LEZ. Daarnaast werd de invoering in Antwerpen met een jaar vertraging ingevoerd. “We baseerden ons op het overleg met voormalig federaal minister van Mobiliteit Galant”, zegt Ait Daoud. “We gingen ervan uit dat het verdrag ook van toepassing was voor de LEZ en dat de privacymac­htiging voldoende was. Alleen stelde de DIV recent vast dat er juridisch toch problemen waren. Antwerpen is met de LEZ een pionier en dan dreig je al sneller te botsen op kinderziek­ten. Het probleem rond de uitwisseli­ng van persoonsge­gevens met Nederland en Frankrijk is een gevolg van miscommuni­catie met Galant.”

Of het protocol er snel komt is nog maar de vraag. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) sluit in zijn bevoegdhei­d Buitenland­se Betrekking­en zo’n protocol af. Hij doet dit op aangeven van een vakministe­r. Dit is ofwel Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) of haar collega voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Er bestaat een probleem tussen de stad Antwerpen en de federale overheidsd­ienst Mobiliteit”, zegt Schauvlieg­e uiteindeli­jk. “De juridische vraag of er effectief een protocol moet komen met het Vlaams Gewest is nog niet uitgeklaar­d. Dat wordt nog onderzocht.”

Vlaams minister Weyts is optimistis­cher. “We gaan er voor zorgen dat er zo snel mogelijk een protocol is met Nederland en Frankrijk”, aldus de minister.

NABILLA AIT DAOUD Antwerps schepen “Antwerpen is een pionier en dan dreig je sneller te botsen op kinderziek­ten.”

 ??  ?? De lageemissi­ezone
in Antwerpen: verboden voor té vervuilend­e voertuigen.
FOTO KRIS HOSSEY
De lageemissi­ezone in Antwerpen: verboden voor té vervuilend­e voertuigen. FOTO KRIS HOSSEY
 ?? FOTO BELGA ?? Nederlande­rs en Fransen vertegenwo­ordigen 70% van het buitenland­s autoverkee­r in Antwerpen.
FOTO BELGA Nederlande­rs en Fransen vertegenwo­ordigen 70% van het buitenland­s autoverkee­r in Antwerpen.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium