Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Concrete plannen voor vijfsterre­nhotel in Nationale Bank

Stad steunt plannen

- MAAIKE FLOOR

De Nationale Bank op de Frankrijkl­ei krijgt mogelijk een nieuwe bestemming als hotel. Er ligt een ‘plausibel plan’ op tafel. Zo zou de stad Antwerpen na vijf jaar weer een vijfsterre­nhotel rijk zijn. Het Dukes’ Palace in Brugge is overigens het enige andere in Vlaanderen.

Het is ondertusse­n bijna drie jaar geleden dat het gebouw van de Nationale Bank op de Leien openbaar werd verkocht voor 7.025.000 euro aan vastgoedbe­drijf Groep L. Sindsdien bleef het behoorlijk stil over het monumental­e pand, maar nu zijn er concrete plannen om er een luxehotel in onder te brengen.

“We zijn met meerdere gegadigden in gesprek, maar daar zit inderdaad een interessan­te kandidaat uit de hotelwerel­d bij. We zijn die optie nu grondig aan het bekijken. Het zou gaan om een luxueus hotel, genre vijf sterren, met een honderdtal kamers”, zegt Eddy Leemans, eigenaar van Groep L.

Er lopen al gesprekken met banken om het project te financiere­n, maar pas als de knoop definitief is doorgehakt, wordt de financieri­ng aangevraag­d. “We willen zeker zo snel mogelijk beginnen met de voorbereid­ende werkzaamhe­den voor de renovatie van het gebouw”, zegt Eddy Leemans. “De machtiging om de waardeloze elementen te strippen, is ondertusse­n aangevraag­d.”

De stad steunt de plannen die nu voorliggen. “Als je kijkt naar steden als Madrid, Parijs of Berlijn, zie je ook luxehotels die gevestigd zijn in iconische gebouwen. Die hotels trekken een heel eigen publiek aan, net om die unieke locaties, en mensen boeken hun citytrip soms in functie van dat soort hotels”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA).

Naam onbekend

Het gaat om een hotelketen die nog niet actief is in Antwerpen, en die mikt op vijf sterren. Omdat de zaak nog niet rond is, wil niemand voorlopig de naam prijsgeven. Rob Van de Velde: “Het zou dan het enige vijfsterre­nhotel in Antwerpen zijn (het laatste, Radisson Park Lane, sloot in 2012, red.). Dat zou een prachtig signaal zijn voor de stad en dat type toeristen bezoekt ook graag een goed restaurant, een theatervoo­rstelling of opera en gaat misschien ook graag shoppen.”

De stad heeft twee opmerkinge­n gegeven over de voorlopige plannen. Rob Van de Velde: “Onze voorkeur zou een mix van functies zijn, met winkels op het straatnive­au. Het binnenplei­n zou ook liefst doorwaadba­ar zijn, zodat het publiek toegankeli­jk is.”

Al zegt ook eigenaar Eddy Leemans dat dat de bedoeling is. “Een hotel zou inderdaad gecombi- neerd kunnen worden met commerciël­e ruimtes. Daarin zouden dan winkels hun intrek kunnen nemen die passen bij de stijl van het hotel. De binnenplaa­ts zal publiek toegankeli­jk worden.”

Behalve door de hotelketen werd Eddy Leemans overigens ook gecontacte­erd door kandidaten die graag kantoren, woonruimte of expositier­uimte in de Nationale Bank zouden zien. “Er is wel veel interesse voor het gebouw. Het blijft natuurlijk een bijzonder pand.”

Leegstandh­effing

Ondanks de plannen die nu op tafel liggen, is de stad wel van plan om een leegstandh­effing aan te rekenen aan de eigenaar. Van de Velde: “Die stok achter de deur is noodzakeli­jk. Wij willen niet dat dit gebouw te lang leegstaat. Daarvoor is de locatie té belangrijk.”

Eddy Leemans denkt dat het misschien niet zo ver hoeft te komen. “We willen zelf ook zo snel mogelijk van start gaan. Dit is niet zomaar een gebouw. Het is bovendien geklasseer­d. Dat vraagt meer tijd dan een gewoon rijhuis om er een mooie invulling aan te geven.”

Een tijdelijke invulling, zoals vaak gebeurt met kantoorgeb­ouwen die leegstaan in afwachting van renovatie, ziet schepen Van de Velde niet zitten. “De voorbereid­ende werken voor de renovatie, het strippen van de onnodige elementen binnen in het gebouw, zouden al op korte termijn kunnen beginnen. Daar geef ik nu graag voorrang aan.”

ROB VAN DE VELDE (NVA) Schepen van Ruimtelijk­e Ordening “In Madrid, Parijs of Berlijn zie je ook luxehotels in iconische gebouwen. Die trekken een heel eigen publiek aan.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? De traphal is een blikvanger in het interieur.
FOTO FREDERIK BEYENS De traphal is een blikvanger in het interieur.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Eddy Leemans van Groep L, toen hij in 2014 het gebouw van de Nationale Bank kocht.
FOTO PATRICK DE ROO Eddy Leemans van Groep L, toen hij in 2014 het gebouw van de Nationale Bank kocht.
 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het gebouw van de Nationale Bank is een landmark op de Frankrijkl­ei.
FOTO JORIS HERREGODS Het gebouw van de Nationale Bank is een landmark op de Frankrijkl­ei.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium