Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peuterkoek­en naar Frankrijk

Verhuizing productie Vitabis en Betterfood zou bij Mondelez in België geen jobs kosten

-

De Europese directie van Mondelez heeft beslist de productie van de Vitabis en Betterfood­koeken weg te halen uit Herentals. De ingreep zou geen gevolgen hebben voor de tewerkstel­ling.

Mondelez, het vroeger LU, wil de bekende peuterkoek­en vanaf de tweede helft van dit jaar gaan bakken in een gespeciali­seerde fabriek in Frankrijk. “Rond het bereiden van koekjes voor heel jonge kinderen bestaat een toenemende wettelijke complexite­it”, zegt woordvoers­ter Annick Verdegem van Mondelez. “Als we deze koekjes bakken in een omgeving waar ook andere producten geproducee­rd worden, bestaat er een risico op een kruisbesme­tting en dat willen we voorkomen.”

De reorganisa­tie wordt binnen het bedrijf verder bekeken maar zal volgens de directie geen gevol- gen hebben voor de werkgelege­nheid. De mensen die aan de Vitabis en Betterfood werkten, zullen wellicht bij de productie van andere producten worden ingezet.

“We horen het allemaal graag”, reageert vakbondsse­cretaris Jeffrey Goossens (ACV) sceptisch. “Het nieuws zorgt hoe dan ook voor vragen op de werkvloer. Benieuwd hoe ze het allemaal gaan organisere­n, want er vallen hoe dan ook volumes weg. Als vakbond gaan we er de volgende weken en maanden uiteraard op toezien dat de directie zich aan de beloftes houdt.”

Outsourcen

Maar er is meer. Binnen de groep Mondelez rijpen plannen om de zogenaamde facility diensten globaal onder één nieuwe partner onder te brengen. Het zou dan onder meer gaan over functies als portiers, verantwoor­delijken voor de kleding en reinigings­teams. “Momenteel is het nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen”, zegt Annick Verdegem. “Het onderzoek naar wie en wat in de vestiging in Herentals onder deze regeling zouden kunnen vallen, moet nog beginnen. We hebben de aankondigi­ng wel gedaan omdat het verhaal anders een eigen leven begint te leiden.”

De bonden willen ook hier de vinger stevig aan de pols houden.

MARC PEETERS

 ??  ?? De productie van de Princekoek­en, die hier worden gebakken, blijft wel in Herentals.
FOTO MARC PEETERS
De productie van de Princekoek­en, die hier worden gebakken, blijft wel in Herentals. FOTO MARC PEETERS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium