Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premier Michel wil minder ministers en mandaten

Vraag is wat er straks overblijft van alle goede intenties

- SIMON ANDRIES

Minder ministers, minder postjes, minder royale vergoeding­en en veel meer transparan­tie. Premier Charles Michel (MR) roept op tot een nieuwe politieke lente. Zijn pleidooi is ongezien, maar krijgt applaus op alle banken. “Dit is een fundamente­el debat waard”, zegt NVAvicepre­mier Jan Jambon. Maar wat schiet er straks nog van over?

Zijn er in ons land niet te veel ministers? En te veel mandataris­sen? De klacht is al ontelbare keren uitgesprok­en in lezersbrie­ven en op sociale media, maar gisteren kwam ze van niemand minder dan premier Charles Michel (MR). Nog nooit riep een eerste minister vanaf de banken van het federaal parlement zo expliciet om een nieuwe politieke lente.

Het Waalse Publifin-schandaal en onze Vlaamse uitloper met PubliPart zijn uiteraard de aanleiding. Maar de premier wil verder gaan dan het aanpakken van de schimmige intercommu­nales. Bij alle politieke functies in dit land moeten vragen worden gesteld.

Gedegoutee­rde burgers

De premier viseert daarbij eerst en vooral de te grote Franstalig­e regeringen en de vele postjes bij de provincies. En het is hem menens. “De politiek ligt onder vuur. Na de recente affaires onderschat­ten we niet hoeveel mensen zich nu gedegoutee­rd afwenden”, klinkt het in zijn entourage.

De Belgische politiek moet volgens de premier dringend het vertrouwen van de burgers terugwinne­n. Door veel meer open kaart te spelen, maar ook door de wildgroei aan politieke en publieke mandaten aan te pakken, samen met de riante vergoeding­en die daaraan vasthangen.

Met dat pleidooi scoort de pre- mier uiteraard ook bij zijn Franstalig­e achterban. Het staat in schril contrast met de PS van expremier Di Rupo, die in het ene na het andere schandaal verzeild geraakt. Maar meer dan een grote symbolisch­e waarde hebben zijn uitspraken voorlopig niet. Hij benadrukte meteen dat het om een persoonlij­ke mening gaat, niet om een standpunt van de regering. Het is aan het parlement om de politieke vernieuwin­g op te starten. “Dat is de beste methode voor een algemeen gedragen plan, en de premier zal daar ook zijn volle steun aan geven.”

Michels oproep werd gisteren massaal bijgetrede­n door vriend én vijand. “De Senaat bestaat nog altijd, het federaal parlement kan het met een derde minder doen en de provincies zijn nog altijd niet afgeschaft. Dat fundamente­el debat moeten we absoluut voeren”, aldus N-VA-vicepremie­r Jan Jambon. Ook de oppositiep­artij Groen applaudiss­eerde voor de speech van Michel. “Onze fractie geeft hem het voordeel van de twijfel. Voor de zomer willen we een nieuwe wetgeving”, zei fractielei­der Kristof Calvo.

Staatsherv­orming

Aan goede intenties geen gebrek. “De vraag is wat daar straks van overblijft”, zegt politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent). “Zeker omdat alles nu op een hoopje wordt gegooid. We zitten in een sneeuwbale­ffect en het gaat heel erg snel. We zijn alle soorten debatten door elkaar aan het voeren: over de wedde van de Kamervoorz­itter, over de intercommu­nales, over het aantal ministers. De politici voelen dat het leeft bij de burgers, maar zo snel geraakt dat niet geregeld.”

“Zeker richting 2019 zou het wel eens een verkiezing­sthema kunnen worden voor een aantal partijen”, zegt Bouteca. “En niet te vergeten: premier Michel zet hiermee de deur open voor een nieuwe staatsherv­orming. Dat zou de N-VA kunnen overtuigen voor een nieuwe legislatuu­r.”

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Charles Michel moest veel vragen beantwoord­en over de onduidelij­kheid van de bijverdien­sten van politici zoals Kamervoorz­itter Siegfried Bracke. De eerste minister wil grote kuis houden in de wildgroei aan politieke en publieke mandaten en de...
FOTO BELGA Premier Charles Michel moest veel vragen beantwoord­en over de onduidelij­kheid van de bijverdien­sten van politici zoals Kamervoorz­itter Siegfried Bracke. De eerste minister wil grote kuis houden in de wildgroei aan politieke en publieke mandaten en de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium