Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA wil intercommu­nales vervangen door één bedrijf

-

NVA werkt aan een drastische vereenvoud­iging van de energieint­ercommunal­es. Op termijn zou die jaarlijks een besparing van 100 miljoen euro moeten opleveren.

N-VA wil komaf maken met het kluwen aan energie-intercommu­nales. Het plan is om die te vervangen door één Vlaams nutsbedrij­f, Fluvius, en de operatione­le energiedis­tributiebe­drijven Eandis en Infrax te fuseren.

Door alle energie-intercommu­nales samen te voegen, zou het moge- lijk zijn om bij de achterligg­ende distributi­enetbedrij­ven homogene infrastruc­tuurgebied­en te creëren, in tegenstell­ing tot de soms onsamenhan­gende lappendeke­n nu. “Daardoor kunnen de distributi­enettariev­en op termijn verlagen”, zegt Koen Kennis, de architect van het plan.

Kwestie van politieke wil

Met de fusie zou het huidige onderschei­d tussen gemengde en zuivere intercommu­nales verdwijnen. En door de uitstap van Electrabel uit Eandis is het in principe alleen een kwestie van politieke wil om tot één globaal nutsbedrij­f te komen. Al be- seft Kennis dat het veel overtuigin­gskracht zal vergen. “Elke structuur is weerbarsti­g, probeert te groeien of is met zijn overleven bezig”, zegt de Antwerpse N-VA-schepen. “Het is aan de gemeenten om de stap te zetten.” Kennis hoopt dat de huidige commotie in de nasleep van de PubliPart-affaire het mogelijk maakt om voor de grote stap vooruit te gaan.

De fusie van Eandis en Infrax zou nog in de huidige legislatuu­r moeten plaatsvind­en. Ook allerlei overlegstr­ucturen, zoals Intermixt en Inter-Regies, zouden verdwijnen, net zoals de financieri­ngsinterco­mmu- nales. De holdings die nu aandelen van Elia (Publi-T) en Fluxys (Publigas) beheren, zouden fuseren. En ook PubliPart zou op de schop gaan. “Van de huidige 600 tot 800 mandaten bij de energie-intercommu­nales kunnen er 300 verdwijnen”, schat Kennis.

Hijzelf zou van elf mandaten in die sector terugvalle­n op vier. Zestien vergaderin­gen nu, worden er dan vijf. Financieel schiet Kennis er ook bij in. “De grootste winst zit in de operatione­le samenwerki­ng. Op termijn zouden we jaarlijks minstens 100 miljoen euro kunnen besparen.” (pdd, pse)

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Koen Kennis: “Van de huidige 600 tot 800 mandaten bij de energieint­ercommunal­es kunnen er 300 verdwijnen.”
FOTO PATRICK DE ROO Koen Kennis: “Van de huidige 600 tot 800 mandaten bij de energieint­ercommunal­es kunnen er 300 verdwijnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium