Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo dikwijls vallen ... dat signaal neem je best ernstig”

Koningin Paola breekt na wervel nu ook haar heup en wordt vandaag geopereerd

- BERT HEYVAERT GEERT NEYT

Koningin Paola wordt vandaag geopereerd omdat ze haar heup heeft gebroken bij een val in huis. Het is al de tweede zware val in korte tijd. In december brak ze nog een ruggenwerv­el. “Wie herhaaldel­ijk valt, laat zich best grondig onderzoeke­n”, zeggen experts. “Het is een signaal dat er iets mis is met je lichaam.”

De kerstperio­de bracht koningin Paola al door in het Brusselse ziekenhuis Saint-Luc, en gisteren werd ze daar alweer binnengebr­acht. Met een breuk aan de hals van de heup. “Opgelopen bij een val in huis, in Kasteel Belvedere in Laken”, zei een woordvoerd­er van het Paleis. “Koning Albert is bij haar, vrijdag wordt ze geopereerd.”

“Een heupfractu­ur op die leeftijd is altijd een ernstig letsel”, zegt dr. Jan Victor (UZ Gent). “20% van de oudere patiënten overlijdt zelfs binnen de zes maanden.”

Vaak gebeurt dat door complicati­es als ze te lang stilliggen. Snel opereren en revalidere­n is dus de boodschap. “Die wervelbreu­k maakt dat wel extra complex”, zegt prof. Wim Dankaerts (Revalidati­ewetenscha­ppen KU Leuven). “De revalidati­e van die eerste breuk was nog volop gaande. Als ze herstelt, is het in elk geval ook tijd om aan valprevent­ie te doen. Want twee keer kort na elkaar vallen, dat is vaak geen toeval.”

Valprevent­ie is niet beperkt tot oefeningen om steviger op je benen te staan. Het is een heel uitgebreid onderzoek, om te weten waarom mensen plots vallen. “Een op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar”, zegt Koen Milisen, voorzitter van het Expertisec­entrum Val- en Fractuurpr­eventie Vlaanderen. “Dat kan verschille­nde oorzaken hebben: slecht zicht, evenwichts­stoornisse­n, plots bloeddrukv­erlies, te veel slaapmedic­atie,... Als je verschille­nde keren valt, neem dat signaal dan ernstig. Zelfs al zijn er geen zware letsels. Het is een teken dat er iets mis is met je lichaam.”

Rust roest

Een onderzoek kun je aanvragen via de huisarts, die je dan doorstuurt naar een gespeciali­seerde valkliniek. “In zo’n kliniek word je één dag opgenomen voor een grondige check-up: zicht, spierkrach­t, evenwicht, incontinen­tie,... Maar ook het psychologi­sche. Wie schrik heeft en krampachti­g stapt, valt ook sneller. Een alarm als nekhangert­je of training om te leren rechtstaan, kan die schrik wegnemen.”

Voor ouderen is er in elk geval één gouden raad, zegt Milisen: “Rust roest. Blijf niet in je zetel zitten uit angst om te vallen. Want dan verzwakken je spieren, wordt je evenwicht slechter en zal het risico uiteindeli­jk vergroten.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Koning Albert ondersteun­t koningin Paola. Maar hij kon niet vermijden dat de koningin in huis viel.
FOTO PHOTO NEWS Koning Albert ondersteun­t koningin Paola. Maar hij kon niet vermijden dat de koningin in huis viel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium