Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Natúúrlijk loopt dit vast”

Transporte­urs zetten zich schrap: hart van Waaslandha­ven gaat 1,5 jaar op de schop

- PAUL VERBRAEKEN

Het verkeer in de Waaslandha­ven staat opnieuw voor een zware periode. Volgende maand start de heraanleg van de rotonde ‘Waaslandha­ven Noord’. Dat zal minstens tot september volgend jaar verkeershi­nder veroorzake­n.

De Waaslandha­ven werd anderhalf jaar geleden ‘in tweeën geknipt’ om de afwerking van de Kieldrecht­sluis mogelijk te maken. Er moest kilometers worden omgereden, maar uiteindeli­jk verliep alles vrij vlot. Wel duurde de op vier maanden geraamde hinder uiteindeli­jk bijna acht maanden.

Nu staan in de Waaslandha­ven opnieuw ingrijpend­e werken op stapel: de rotonde ‘Waaslandha­ven Noord’, tussen de Liefkensho­ek-toltunnel en de Beverentun­nel, wordt in fasen afgebroken en omgebouwd tot een ‘Hollands complex’, zo genoemd vanwege de H-vorm.

Maar die rotonde is de verplichte doorgang voor alle verkeer naar het Deurganckd­ok. De transportf­irma’s uit de brede regio kregen daarom al uitgebreid toelichtin­g. Ze kregen te horen dat de rotonde op de schop moet omdat “de verkeersin­tensiteit hoger is dan initieel geraamd”. Ze houden dan ook hun hart vast. “Natúúrlijk loopt dit vast”, aldus de baas van een belangrijk transportb­edrijf.

150% van de vereiste capaciteit

“Momenteel bereiken we op de rotonde de grenzen van de mogelijkhe­den, zeker sinds de verhuizing van de MPET-terminal van rederij MSC”, zeggen Freddy Aerts, hoofd van de Vlaamse afdeling Maritieme Toegang, en Kristof Devos, directeur Investerin­gen. “De idee is een constructi­e te bouwen die bij een volledig gebruik van het Deurganckd­ok 150% van de vereiste capaciteit zal bieden. Het is een operatie die wat hinder zal meebrengen, maar om die zoveel mogelijk te beperken, werken we in fasen. We gaan er alles aan doen om die fasering te respectere­n.”

“Wij beseffen ook dat het havenverke­er niet mag stilvallen. Juist daarom is deze investerin­g van ongeveer 8,5 miljoen euro zo belangrijk. Bovendien combineren we de werken met ons voornemen om in dezelfde periode twee bijkomende bruggen over de Kieldrecht­sluis te leggen.”

Officieel starten de werken op 1 maart. “Maar daar zal de automobili­st dan nog niets van mer- ken”, aldus Devos. “Op het terrein zelf gaan we half april aan de slag. Wel zullen we enkele weekends de R2 moeten sluiten omdat we de draagbalke­n moeten leggen. Maar in de weekends is er normaliter vrijwel geen havenverke­er.”

“We doen er in de omleidinge­n alles aan om zoveel mogelijk in de buurt te blijven van de rotonde. In feite maken we steeds lussen rond die rotonde.”

Concreet wordt in zes fasen gewerkt, waarbij eerst midden de rotonde een brug wordt gebouwd en de rijstroken daaronder op de R2 worden versmald. Nadien worden de omliggende toegangswe­gen in fasen rondom opgehoogd om het dubbele - met verkeersli­chten geregelde - kruispunt geleidelij­k aan te leggen. Op 1 september 2018 zou alle miserie voorbij moeten zijn.

FREDDY AERTS Diensthoof­d Maritieme Toegang ‘‘Wij beseffen ook dat het havenverke­er niet mag stilvallen. Juist daarom is deze investerin­g van ongeveer 8,5 miljoen euro zo belangrijk.”

 ?? FOTO JH ?? De heraanleg van de rotonde ‘Waaslandha­ven Noord’ belooft alweer nieuwe verkeershi­nder.
FOTO JH De heraanleg van de rotonde ‘Waaslandha­ven Noord’ belooft alweer nieuwe verkeershi­nder.
 ??  ?? Impressie van het ‘Hollands complex’ dat de rotonde zal vervangen.
Impressie van het ‘Hollands complex’ dat de rotonde zal vervangen.
 ??  ?? FOTO WALTER SAENEN
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium