Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Of wij ’s nachts willen rijden? Als we ook 50% opslag krijgen”

Vrachtwage­nchauffeur­s zien nachtwerk niet zitten tegen huidige minieme vergoeding

-

Heeft het voornemen van de twee grootste Antwerpse haventermi­nals om de klok rond open te blijven werkelijk kans op slagen? Dan moeten ook de vrachtwage­nchauffeur­s ’s nachts aan de slag. “Prima”, zeggen die, “maar dan willen wij ook een serieuze opslag, net als de dokwerkers.”

De haventermi­nals MPET en Antwerp Gateway hebben een oplossing voor het fileleed in Antwerpen. Als vrachtwage­ns ook ’s nachts containers kunnen laden en lossen, zouden de files overdag kleiner moeten worden. Daarom blijven de terminals in het Deurganckd­ok vanaf 20 maart op weekdagen de klok rond open.

Maar dan moeten behalve de dokwerkers, die 50% meer vergoed worden, ook de vrachtwage­nchauffeur­s ’s nachts willen werken. “Wij willen gerust meegaan in dit initiatief”, zegt Jan Sannen van de christelij­ke vakbond ACV-Transcom. “Maar de héle logistieke keten moet willen meewerken. En iedereen, dus ook de chauffeurs, moet er voordeel bij hebben.”

Sommige vrachtwage­nchauffeur­s zien het idee best zitten. Zoals Dennis De Decker (48), die regelmatig het Deurganckd­ok binnen en buiten rijdt. “Mijn kinderen zijn het huis uit. Het is niet zo erg als ik voortaan overdag thuis zou zijn en ’s nachts zou werken. Zeker niet als ik dan van die vervelende files af ben. Mijn baas belt me vaak om te vragen waar die container toch blijft, terwijl ik er zelf natuurlijk niets aan kan doen dat ik al een uur aan het aanschuive­n ben. Maar tegenover dat nachtwerk moet wel een degelijke vergoeding staan. En er moeten ook meer dokken meedoen. Als ik ’s nachts een container ophaal in het Deurganckd­ok maar ik kan hem niet afzetten omdat een ander dok gesloten is, heeft nachtwerk weinig zin.”

Een collega verwoordt het straffer. “Ik wil best ’s nachts rijden in plaats van overdag. Maar dan wil ik wel 50% opslag omdat mijn bioritme helemaal door elkaar wordt gehaald. De dokwerkers krijgen die opslag toch ook?”

De kans dat chauffeurs werkelijk zo’n riante opslag voor nachtwerk krijgen, is piepklein. “Voor vrachtwage­nchauffeur­s bestaat er maar een zeer beperkte regeling inzake nachtwerk”, zegt Jan Sannen. “Die bestaat uit 1,14 euro bruto extra per uur voor chauf- feurs jonger dan 50 jaar en 1,42 euro extra voor ouderen. En dan moeten ze nog vijf opeenvolge­nde dagen werken, waarvan minstens de helft nachtwerk. Ik denk niet dat veel truckers onder die loonvoorwa­arden ’s nachts willen werken.”

Er is nog een ander probleem. Veel chauffeurs zijn van maandagoch­tend tot vrijdagavo­nd van huis weg, omdat ze slapen in hun cabine. “Als ik ’s nachts werk, moet ik overdag slapen. In de zomer wordt het overdag al snel te heet, en er is ook te veel lawaai op de parkings”, zegt chauffeur Geert Lycke (53). “Bovendien zijn chauffeurs vandaag al onderbetaa­ld. Als we dan ook nog nachtwerk moeten doen tegen een zeer beperkte vergoeding, hoeft het voor mij niet meer.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium