Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een compleet gebrek aan respect van de overheid”

-

De forensisch­e tanddeskun­digen die na de aanslagen in Brussel en Zaventem in allerijl werden opgetromme­ld, zijn bijna een jaar later nog steeds niet uitbetaald. “Een schande en een compleet gebrek aan respect van de overheid”, vindt forensisch tandarts Eddy De Valck.

Eddy De Valck is naast gewoon tandarts al sinds zijn 24ste forensisch tanddeskun­dige. In al die jaren identifice­erde hij slachtoffe­rs bij tal van rampen. “Ook bij de aanslagen op 22 maart lieten wij alles vallen”, vertelt hij. “Onze eigen patiënten belden we af; gelukkig tonen die daar begrip voor. We zijn er toen in geslaagd om binnen de vier dagen 28 van de 31 slachtoffe­rs te identifice­ren. Maar ondertusse­n zijn we bijna een jaar verder en kregen wij van de overheid nog geen steeds geen vergoeding uitbetaald.”

Verrast is de tandarts uit Grimbergen daar niet meer over. “We kennen de problemen van Justitie als het op betalen aankomt, hé.” Pas vorige maand kreeg De Valck een vergoeding uitbetaald voor zijn diensten bij de MH17-ramp in juli 2014. En hou u vast: pas in september 2016 kreeg hij loon naar werken voor de busramp in Sierre, bijna vijf jaar geleden. “Je kan je afvragen waarom wij het nog doen. Maar wij voelen nu eenmaal een ethische plicht. We doen dit voor de nabestaand­en, niet voor de overheid.”

“Maar natuurlijk vind ik het per- soonlijk schandalig dat de overheid hier zo licht over gaat. Als ik mijn kadastraal inkomen een dag te laat betaal, moet ik van de overheid nalatighei­dsintreste­n betalen. Maar zij kunnen het zich blijkbaar wél permittere­n om pas 2,5 jaar na afspraak te betalen.”

Ook op het vlak van apparatuur nemen de bureaucrat­ische omwegen in ons land kafkaiaans­e proporties aan. Al sinds de tsunami in Thailand twaalf jaar geleden pleit De Valck voor een eigen Nomad-toestel in België. Dat is een digitale scanner waarmee de experts snel goede foto’s kunnen maken van het gebit van slachtoffe­rs. Het toestel kost 10.000 euro. Maar omdat ons land er nog steeds niet over beschikte, moest De Valck het na de aanslagen op 22 maart lenen bij een buitenland­se collega. “Na de aanslagen werd mij gevraagd om alsnog zo’n toestel te bestellen, maar bijna één jaar later is het er nog steeds niet. Dus als er vanavond een aanslag gebeurt, moet ik wéér rekenen op de goodwill van een ander land.”

Justitiemi­nister Geens verklaarde vorig jaar al dat er hard wordt gewerkt om achterstal­lige betalingen bij Justitie weg te werken. Maar navraag op zijn kabinet leverde gisteren geen antwoord op de vraag waarom de tanddeskun­digen nog niet werden betaald.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium