Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verkiezing­en zijn te duur voor ons”

Grote vrees dat uitstel door regering-Kabila tot geweld leidt

- BART BEIRLANT

Het zal moeilijk zijn voor de Congolese regering om 1,7 miljard euro te mobilisere­n voor de verkiezing­en.” Met die uitspraak heeft de Congolese minister van Financiën voor extra onzekerhei­d gezorgd of er dit jaar nog presidents­verkiezing­en komen in Congo. De Europese Unie en de Verenigde Naties maken zich zorgen.

Het regime van president Joseph Kabila en de oppositie sloten op 31 december een akkoord over het uitstel van de presidents­verkiezing­en naar uiterlijk december 2017. Het mandaat van Kabila liep eigenlijk in november vorig jaar al af.

De uitspraak van minister van Financiën Pierre Kangudia kan twee dingen betekenen: ofwel hengelt de Congolese regering naar financiële steun van de internatio­nale gemeenscha­p om de verkiezing­en te organisere­n, ofwel gaat het om een manoeuvre om de verkiezing­en weer te kunnen uitstellen.

De eerste vrije verkiezing­en in Congo in 2006 kostten volgens de Verenigde Naties 470 miljoen euro, waarvan de Europese Unie alleen al zo’n 300 miljoen voor haar rekening nam. Volgens Christophe Lutundula, die deel uitmaakt van de oppositie, is het bedrag van 1,7 miljard euro compleet van de pot gerukt. “De vorige onafhankel­ijke verkiezing­scommissie ( in 2015,

red.) hield rekening met 750 miljoen euro. De regering heeft ge- woon geen enkele wil om verkiezing­en te organisere­n.”

Op basis van het akkoord van 31 december moest er een nieuwe regering geïnstalle­erd worden onder leiding van een politicus uit de oppositie. Maar Samy Badibanga, die pas sinds 17 november premier is, wil niet wijken en Kabila laat betijen.

De dood van de historisch­e oppositiel­eider Etienne Tshisekedi heeft de onderhande­lingen nog complexer gemaakt. Normaal zou Tshisekedi aan het hoofd komen van de commissie die erop moet toezien dat de regering werk maakt van de verkiezing­en. “Nu hij dood is, moet er een nieuwe machtsverh­ouding gevonden worden binnen zijn partij UDPS, binnen de oppositie en met de meerderhei­d”, zegt Congokenne­r Kris Berwouts.

“De meerderhei­d is niet happig om naar verkiezing­en te gaan. Maar dat geldt ook voor de oppositie, omdat ze geen toegang heeft tot de media en geen geld heeft om campagne te voeren”, zegt Berwouts. Hij sprak in januari met zowat alle politici die meetellen in Kinshasa: “Niemand gaat ervan uit dat er in 2017 presidents­verkiezing­en komen.”

De grote bekommerni­s van de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie is dat de vertraging­smanoeuvre­s zullen leiden tot een nieuwe opflakkeri­ng van geweld.

 ?? FOTO AFP ?? Naar de stembus in Congo: dit jaar allicht niet meer.
FOTO AFP Naar de stembus in Congo: dit jaar allicht niet meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium