Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer tegenvalle­r voor Trump

-

Weer een nederlaag voor de man die daar zo’n hekel heeft. Nu heeft Andrew Puzder, de omstreden fastfoodty­coon die door president Trump naar voor werd geschoven als minister van Arbeid, zich teruggetro­kken.

Andrew Puzder zag woensdag zelf af van de ministerpo­st omdat hij geen meerderhei­d in de Senaat zou krijgen. Zeker vier en mogelijk twaalf Republikei­nse senatoren zouden tegen zijn benoeming stemmen. Ook de Democraten vonden dat Puzder de laatste man was om het werkgelege­nheidsbele­id in handen te krijgen.

Puzder is de baas van CKE Res- taurants, waartoe onder meer de hamburgert­enten Hardee’s en Carl’s Jr. behoren, met zo’n 20.000 werknemers. Hij is een uitgesprok­en tegenstand­er van het minimumloo­n (14 euro per uur), voorstande­r van automatise­ring (“machines werken nooit tegen”) en het inzetten van migranten, want die kosten minder.

Eerste latinomini­ster

Woensdag hield Puzder de eer aan zichzelf – twee dagen nadat president Trump zijn nationale veiligheid­sadviseur Michael Flynn al had ontslagen wegens zijn leugens over telefoons met de Russische ambassadeu­r. Gisteren stelde Trump al meteen zijn nieuwe kan- didaat-minister van Arbeid voor, een “werkelijk fenomenale” man. Alexander Acosta is de zoon van Cubaanse vluchtelin­gen en daarmee de eerste genomineer­de met een latino-achtergron­d.

Acosta is in veel opzichten ook een ‘veilig paar handen’: iemand met onomstrede­n kennis en ervaring in zijn vakgebied, het arbeidsrec­ht. In 2002 werd hij door de toenmalige president Bush aangesteld als lid van de overheidsi­nstelling die toeziet op de naleving van arbeidswet­geving. Verder werkte hij bij de burgerrech­tenafdelin­g van het ministerie van Justitie, waar hij ook Amerikaans­e moslims verdedigde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium