Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DOOR DE STAD

-

oordeelt hij goedkeuren­d. “Geef mij maar deze pint in plaats van al dat alcoholvri­j bier dat er tegenwoord­ig op de markt is, want dat smaakt echt naar niks. De enige uitzonderi­ng is Palm: zelfs met de alcohol eruit zit daar nog smaak in. De nieuwe alcoholvri­je Jupiler, die heb ik ook nog niet geproefd. Maar zo’n vers glas gemberbier, daar kan je mij zeker een plezier mee doen, ook al zit er geen druppel alcohol in.”

Brouwershu­lpje Kemmy, die de bakken drank in de kelder van de Lunchbox helpt zetten, zet zich ook even op het terras om te proeven. Al bij de eerste slok vertrekt zijn gezicht in een grimas: “Goh nee, da’s niks voor mij”, zegt hij. “Echt bier? Dat drink ik ook niet graag, eigenlijk hou ik het meest van cola.”

Zelf cola brouwen, dat heeft Tom Dyck van de Lunchbox zich ook al eens aan gewaagd. “Samen met een alchemist ben ik daar mee gaan experiment­eren. Het ziet er gifgroen uit, zonder de karamel erbij die het bruinig kleurt. Echt, niemand zou ervan willen drinken als je dat zo zou serveren. Dat we een groot assortimen­t huisgemaak­te drankjes hebben, van sapjes tot limonades en ice– teas, is geen toeval. En het is een geluk voor mij, want ik doe ook mee met Tournée Minérale.”

Een cafébaas die meedoet met Tournée Minérale, dat moet uniek zijn. “Ik heb mij niet ingeschrev­en op de actie via de sociale media, maar ik vond zelf dat het even genoeg was geweest. Als je zeventien jaar in de horeca staat, met ondertusse­n twee zaken, een hier op het Theaterple­in en één op het Eilandje, ja, dan ben je wel gewend om wat te drinken. Maar ik ben ondertusse­n 46 en ik wil graag jong en gezond blijven. Vandaar dat ik dit jaar dacht: het is genoeg geweest, we laten de alcohol een maand staan, eens zien wat dat geeft. Ik probeer vooral de avondshift­s te vermijden, dan wordt er hier het meest gedronken. Nu geniet ik ’s avonds ervan om bij de kinderen te zijn. Zij hebben de smaak van zelfgebrou­wen drank ook te pakken: ze maken thee, laten die afkoelen, doen er wat citroen of munt bij… Veel gezonder dan icetea uit een blikje, met veel minder suiker ook. En gemaakt van echte thee: je moet eens kijken op zo’n blikje icetea, hoeveel procent thee daar eigenlijk maar in zit.”

Gaat er nu minder alcohol over de toog, nu Tournée Minérale zoveel weerklank vindt? “Daar zie ik geen verschil in”, zegt Toms collega Yves, die de avondshift­s voor zijn rekening neemt. “Maar Tournée Minérale is wel een mooie stimulans voor onze zelfgemaak­te drankjes”, meent Tom. “Al ben ik zeventien jaar geleden om andere redenen begonnen met zelf drankjes te mixen. Ik was toen net terug van een reis naar Azië, en helemaal geïnspiree­rd door de gezonde, pure keuken daar. En ik wou geen zaak starten waar alleen multinatio­nals beter van worden. Dus geen Looza, maar zelf sapjes persen. Geen milkshakes, maar lassi’s, Indische yoghurtsha­kes met fruit.”

Alleen was de Lunchbox 17 jaar geleden een uitzonderi­ng. Nu niet meer, constateer­t Tom. “Tegenwoord­ig zie ik in veel zaken zelfgemaak­te iceteas of limonades opduiken, klanten staan daar nu meer voor open. Die trend van homemade drinks, die past in de bredere trend op voedingvla­k: mensen willen een echte hamburger, geen McDonald’s meer. Als zelfgemaak­te hamburgers beter smaken, dan zelf gebrouwen drankjes ook.”

Vroeger stond er gewoon steak op de kaart, nu wit-blauw rund of Simmenthal­er. “Producten waarvan je de oorsprong kent, die artisanaal bereid zijn: dat is een trend vandaag. Je kan zeggen dat ik een trendsette­r ben: toen ik boterhamme­n met hummus op de kaart zette, meer dan tien jaar geleden, verklaarde­n ze me ook gek. Wie eet er nu geroosterd­e aubergine op zijn boterham? Nu zie je dat ook opkomen. Nee, deze trend naar authentiek en kleinschal­ig is er eentje die ik met plezier zie komen. Ik zie dat als een uitdaging: alles wat industriee­l gemaakt wordt, maak je zelf beter én lekkerder. Of het nu een hamburger is of een gemberbier­tje.”

Ook bij Café Kamiel aan het Hof van Leysen, waar je er eentje kan bestellen met zicht op de spelende kinderen in het park, brouwen ze graag zelf hun drankjes. “Als het kon, zou ik zelfs helemaal geen cola verkopen”, zegt Ans Vroom (37), die samen met haar broer Frederik enkele jaren geleden dit voormalige bruin café tot een hippe, gezellige zaak omto- verde. “Maar door ons contract met de brouwer kan ik niet onder cola en aanverwant­en uit. Dat neemt niet weg dat ik op zoek ben gegaan naar artisanale, biologisch­e alternatie­ven. Zonder alcohol, maar vooral met minder suiker. Zoals Fritz-Kola uit Hamburg, artisanale limonades, huisgemaak­te icetea. Die verkoopt doorgaans wat minder in de winter, maar doet het deze maand opvallend goed: met dank aan Tournée Minérale, vermoed ik.”

Wie deze week valentijn vergeten is en op zoek was naar een feestelijk ontbijt met bubbels, is bij Café Kamiel ook aan het juiste adres. “Bij ons ontbijtbuf­fet kan je cava krijgen, maar ook een glaasje biologisch­e vlierlimon­ade.” Dat parelt ook mooi in het glas, ziet er licht goudgeel uit. “Het smaakt even feestelijk”, vindt Mounira Bazzi. “Ik kom hier graag omdat ze erg veel keuze hebben in lekkere drankjes die je ergens anders moeilijk vindt.”

In de zomer maakt Ans de vlierbubbe­l zelf. “Dan gaan we vlierbloes­ems plukken in het Hof van Leysen en op andere plekken. Nu is het nog winter, dan hebben we helaas geen verse voorraad vlierbloes­ems voorhanden.”

Rozenbotte­ls hangen winters wel aan de struiken. En daar valt ook een lekker drankje van te brouwen, bissap. “Dat is een leuk zelfgemaak­t alternatie­f voor een glaasje rode wijn. Bissap is een drankje van Afrikaanse oorsprong. Moussa, een Afrikaanse jongen die in de buurt woont, maakt dat voor ons klaar op basis van hibiscusth­ee en munt. Dat we zo veel artisanale en huisgemaak­te drank in ons aanbod hebben, is niet alleen een voordeel tijdens acties als Tournée Minérale. De actie om alternatie­ven zonder alcohol op te zoeken, dat duurt maar een maand. We merken dat de vraag naar drankjes zonder suiker of met minder suiker het hele jaar door hoog is.”

Like a virgin

Wie zijn mojito mist tijdens de dagen zonder drank, kan troost zoeken in een glas virgin mojito. Bij Axxes, vlak bij Kinepolis, shaken ze er cocktails op los die

niet alleen lekker bekken, zoals Pinky Colada, maar die ook lekker smaken, zonder dat je er promilles van gaat blazen.

Ook als je dit weekend een wasje moet steken kan een koel glas virgin raspberry mojito troost brengen tijdens het wachten: bij de Wasbar in de Graaf van Egmontstra­at hebben ze de glazen met munt en framboos al koud staan. “Vooral op zondag worden hier veel wasjes gedraaid en glazen geledigd”, zegt Anke De Bleecker (24), shift leader bij de Wasbar. “Tournée Minerale, dat leeft bij onze klanten: laatst kwam een groepje mensen feestelijk ontbijten, normaal gezien hoort daar een glaasje prosecco

bij. Vroeg een klant me of hij ook geen koffie kon krijgen, omdat hij meedeed aan Tournée Minérale. Onze huisgemaak­te limonades, die wat doen denken aan mojito’s aangezien we ze uit hetzelfde type hoge glazen serveren, zijn ook populair. We maken op Instagram ook reclame voor onze huisgemaak­te drankjes naar aanleiding van Tournée Minérale.”

Aan de tap

Een maand jezelf drooglegge­n kan je bierbuikje niet alleen doen slinken, maar is ook goed voor de portemonne­e. Toch als je naar de gratis tap van Barchel in de Van Breestraat gaat. “Elke dag vullen we een glazen vaatje met water, dat we op smaak brengen met frambozen en munt, of met ander fruit en kruiden”, vertellen Ellen Jansen (31) en Charlotte van Sprundel (29) van Barchel. “Ons tapvaatje is helemaal gratis, onze klanten kunnen zo vaak ze willen komen bijtanken. Het idee halen we uit Amerika, daar zie je dat veel vaker. We hebben ook een vaatje met icetea van de tap, da’s wel betalend.” Greta Van Der Meiren (10) isalvast fan, ze komt een tweede glaasje fruitwater tappen. Haar moeder Viviane Bitto houdt meer van wijn. “Ik kom uit Italië, de streek bij Venetië. Mijn ouders hadden een boerderij, waar ze ook zelf wijn maakten. Nee, een maand zonder alcohol, dat vind ik maar niets. Wijn hoort bij mijn cultuur.” In de Indische cultuur is alcohol drinken voor veel hindoes taboe. Daarom staan er bij restaurant Aahar bij het Stadspark altijd heerlijke drankjes zonder promille op de kaart. “Elke dag maak ik twaalf liter lassi”, vertelt Savan Patel (21), de zoon van de restaurant­houder. “Lassi is een traditione­le yoghurtdra­nk met mango, heel verfrissen­d, en de smaak past goed bij onze kruidige keuken. Maar we hebben ook kokoswater, proeventij­denna den,op heidshypev­riendook licht zuiden Anudeep,wegmet warm gekruideis waarinals zit dit vanom kokoswater­dante eenje te tropischdi­e een lunchen,India, worden.eens Rihanna mineraalwa­ter.”glas karnemelk.samen nieuweiets chaas waar drankje gespot beveelten andersmet aan, gezond-Madon-ik “In goed wor-van-zijn eenons hetwil In daanWe pannenkoek­en,tagnesalés drinkenkom serveren.ook is karnemelkh­et chaasIn zoalsook het erg bijze bij noorden, populair.in hartigecrê­pes Brewaardaa­n komt,mijn vriend drinken Chyanitze liever van- lasnée Wat Minérale?vinden de “Een Indiërs maand van waar- Tourin bij je ons geende heilige alcohol maand”,drinkt? Dat zegt heetSavan. “Dan raken hindoes, of ze nu strikt of vrijer het geloof volgen, geen alcohol aan. Sociale media hebben we daar niet echt bij nodig. Mijn moeder volstaat: die waakt er wel over dat we ons aan de voorschrif­ten houden,” lacht hij.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Anke De Bleecker (24), shift leader bij de Wasbar, toont een van de grote alcoholvri­je hits: een virgin raspberry mojito.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Anke De Bleecker (24), shift leader bij de Wasbar, toont een van de grote alcoholvri­je hits: een virgin raspberry mojito.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Tom Dyck, eigenaar van Lunchbox, doet zelf mee aan Tournée Minérale.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Tom Dyck, eigenaar van Lunchbox, doet zelf mee aan Tournée Minérale.
 ??  ?? Greta Van Der Meiren tapt fruitwater bij Barchel.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Greta Van Der Meiren tapt fruitwater bij Barchel. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Brouwershu­lp Kemmy is geen fan van gemberbier.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Brouwershu­lp Kemmy is geen fan van gemberbier.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium