Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘FROZEN’, maar dan écht op ijs

-

gezien. We kunnen niets aan het toeval overlaten.”

De digitale effecten uit de bioscooppr­ent worden op de ijspiste gecompense­erd met reusachtig­e rekwisiete­n. “Let vooral op het sneeuwmons­ter, acht meter hoog en daarmee het grootste decorstuk uit de geschieden­is van Disney on Ice. Ook rendier Sven en sneeuwpop Olaf bewegen zich op een technisch creatieve manier over het ijs. Doet het kasteel van Elsa zijn intrede, dan raad ik aan om op de details te letten. Uit vrees voor een spoiler, kan ik daar verder niets over kwijt.”

Op Mickey en Minnie Mouse, Goofy en Donald Duck na, maakt geen enkele schaatser gebruik van een verkleedpa­k. “Meer nog dan bij de vorige shows zijn we op zoek gegaan naar schaatsers die echt lijken op het personage dat ze spelen”, benadrukt Charles. “De lat voor de schaatsers lag dus hoog: niet alleen moest er een fysieke gelijkenis zijn, ze moeten ook foutloos kunnen schaatsen en kunnen acteren met dezelfde flair als die van de animatiefi­guren. Alexe Gilles en Taylor Firth, die prinsessen Elsa en Anna vertolken, stond de rol op het lijf geschreven.”

Door het enorme aanbod aan films en games op het internet, zijn kinderen tijdens voorstelli­ngen minder snel onder de indruk, hebben ze ook bij Disney gemerkt. “We beseffen dat onze shows worden beoordeeld door jonge kijkers die al een en ander hebben gezien. Toch gelooft Disney nog in liefde en vriendscha­p als universele thema’s.”

Precies omwille van die digitale evolutie gooit Disney on Ice zijn anders strenge zaalbeleid overboord. “Tot voor kort vroegen we bij aanvang van elke show beleefd om geen foto’s of beelden te maken. Tegenwoord­ig heeft bijna elk kind een smartphone en kan je niet langer vermijden dat ze beelden gaan schieten. Disney heeft zich daarmee verzoend.”

Kleine ingrepen zorgen in voor een permanent gevoel van interactie. “Onze schaatsers verlaten soms de piste om een kind de hand te schudden. Een andere manier om iedereen bij het spektakel te betrekken, is oogcontact. De acteurs proberen zo veel mogelijk mensen recht in de ogen te kijken. Verbazingw­ekkend om te zien hoe enthousias­t toeschouwe­rs daarop reageren.”

In de coulissen is het een publiek geheim: het Aziatische publiek is gereservee­rd, voor de Franse en de Engelse toeschouwe­rs kan het niet luid genoeg. “In Frankrijk en Engeland gillen ze van de eerste tot de laatste noot. Een tip voor de Antwerpse aanwezigen: laat van je horen. De schaatsers voelen zich het meest aangemoedi­gd door een enthousias­te menigte.”

Frozen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium