Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sorry, Laurens, je stond te dicht”

Tegenaanva­l Ben Heerrmaann­ss hhoouuddtt Laurens De Plus van eerste profzege

- JANPIETER DE VLIEGER

Voor Laurens De Plus (21) lijkt het leven als vanzelf te gaan: profrenner bij Quick.Step Floors, kopman in Oman, kamergenoo­t van Tom Boonen... En in etappe drie was ook nog zijn eerste profzege in de maak, tot Ben Hermans hem op honderd meter van de aankomstli­jn remonteerd­e. “Vergeten en vergeven. Die eerste zege komt er sowieso wel.”

De Plus rekende zich rijk met de aankomst in zicht. “Ik dacht: dit wordt mijn eerste zege bij de profs. Op 500 meter was mijn voorsprong groot genoeg. Dit geef ik niet meer weg. Maar de laatste 300 meter waren steiler dan ik dacht. Ze zijn toch nog over mij gekomen. Zuur.”

Het was uitgereken­d landgenoot Ben Hermans die De Plus counterde. De BMC-renner, leider in het algemeen klassement, vond dat De Plus op 17 seconden te dicht in het klassement stond om hem te laten gaan. “Ik ben meteen na de aankomst mijn excuses gaan aanbieden”, zegt Hermans. “Ik had het hem zeker gegund, maar hij doet mee voor het klassement. Laurens zal ontgoochel­d zijn, maar eigenlijk moet hij blij zijn met de geweldige klim die hij heeft gereden.”

De Plus was inderdaad ontgoochel­d. “Direct na de aankomst was ik efkes

pissed, omdat ik het ook zag gebeuren. Maar dat is koers, we zijn concurrent­en. Vergeten en vergeven. Het is een compliment dat ze een renner van 21 al zien als een concurrent voor het algemeen klassement.”

Van Avermaet gelost

Wat het allemaal nog wat ironischer maakte: Hermans verklaarde dat BMC gisteren reed voor Greg Van Avermaet, die had moeten lossen bij de aanval van De Plus. Iets waarvoor die zich dan weer excuseerde: “Sorry, Greg!”

Uiteindeli­jk werd Hermans op zijn beurt aan de streep nog geremontee­rd door Rui Costa en winnaar Soren Kragh Andersen (22), die zo zijn eerste profzege pakte. “Ik ken hem van bij de beloften”, zegt De Plus. “Mijn eerste overwinnin­g zal sowieso ook wel komen, zeker? Maar toch, het is jammer. Het had vandaag een perfecte dag kunnen zijn.”

Leren van Boonen

In Oman is De Plus kamergenoo­t van Tom Boonen. “Tom heeft dat blijkbaar zelf gevraagd”, zegt De Plus. “Ik weet niet waarom. Misschien wil hij graag zijn ervaring doorgeven. Ik leer echt veel van hem, niet alleen over de koers, ook en vooral over het leven. Hij heeft mij deze week nog verteld hoe ik pleisters moet kleven. Hoe je dat zelf moet doen en niet moet overlaten aan de verzorgers. Weet je wat ongelofeli­jk is? Ik ben gevallen in Valencia, tien dagen geleden. Tom is dinsdag gevallen. En zijn wonden genezen rapper dan die van mij.”

“Misschien dat ik hier in Oman die paar procenten extra vind omdat ik met zo’n kampioen op de kamer lig. Woensdag – Al Bustan – was een aankomst die mij totaal niet lag. Maar dan zegt Tom:

Kom, zet u in mijn wiel en brengt hij mij naar voor. Als iemand met dat palmares zoiets doet voor een jonge snotter als ik, dan rijd je je sowieso leeg. Ik mag hier zelfs met zijn schoenen rijden. We hebben allebei maat 46. Tom is goed, jong. Hij zal er staan in de Omloop Het Nieuwsblad.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Laurens De Plus rijdt voor het peloton uit. Volstaan voor de zege deed de voorsprong niet.
FOTO PHOTO NEWS Laurens De Plus rijdt voor het peloton uit. Volstaan voor de zege deed de voorsprong niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium