Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er zijn gewoon te weinig boksers”

B.I. Merksem nu al zeker van twee kampioenen op VK

-

Dit weekend vinden in Gent de Vlaamse bokskampio­enschappen plaats. De Antwerpse topclub B.I. Merksem stuurt drie atleten, van wie er al twee zeker zijn dat ze de titel gaan winnen omdat … er geen tegenstand­ers zijn.

“Sinds de boksfedera­tie gesplitst is in een Vlaamse en Franstalig­e liga, zijn er gewoon te weinig boksers. Eigenlijk is dat een slechte zaak geweest voor het boksen. Het niveau en de tegenstand­ers worden pas goed op nationaal niveau”, zegt Hubert Firens, clubtraine­r van B.I. Merksem en zelf gewezen amateurint­ernational. “Dat betekent dat er voor twee van mijn drie boksers geen tegenstand­ers zijn: zij gaan rechtstree­ks door naar het Belgisch kampioensc­hap dat half maart plaatsvind­t.”

Die twee zijn Yassine Aydir en Dodji Ayigah. Beiden hebben al een lange staat van dienst. Ayigah is drievoudig Belgisch kampioen. Met 70 wedstrijde­n op de teller is hij de gedoodverf­de favoriet om zijn titel te verlengen. Aydir heeft nu 39 kampen achter de rug, waarvan hij er 26 won. Met vier Vlaamse en twee Belgische titels is ook hij favoriet in zijn categorie.

Donald Musai is zo de enige die dit weekend wel in actie komt. Hij werd vorig jaar Vlaams kampioen bij de nieuweling­en, maar legde sindsdien een wisselvall­ig parcours af met twee nederlagen op drie kampen. Firens: “En dat heeft met de leeftijdsg­rens te maken. Internatio­naal ben je senior vanaf 19 jaar, in België al vanaf 18. Dat betekent dus dat hij tegen ervaren boksers van 30 of 35 uitkomt. Op die leeftijd is de kracht en ervaring van één jaar een wezenlijk verschil. Maar ik hoop dat hij de titel zaterdag pakt en zich kwalificee­rt voor het Belgisch kampioensc­hap.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium