Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke dag open tijdens ramadan

Handelaars­vereniging Boho 2140 vraagt geen uitzonderi­ng voor sluitingsu­ur

- KARIN VANHEUSDEN

De winkels op de Turnhoutse­baan zijn tijdens de ramadan einde mei elke dag open. “Tijdens de eindejaars­periode vinden we dit normaal, waarom dan ook niet tijdens de ramadan, dé feestmaand voor de moslims”, zegt Joost Sierens, voorzitter van de handelaars­vereniging Boho 2140.

Elke handelszaa­k is verplicht één keer per week een rustdag in te lassen. Ook de openingsur­en zijn wettelijk vastgelegd tussen 5u ’s ochtends en 20u ’s avonds, uitgezonde­rd op vrijdag en (zater)dagen voor een wettelijke feestdag. Op deze regels worden maximaal vijftien afwijkinge­n toegestaan: negen voor de hele stad, bijvoorbee­ld voor koopzondag­en tijdens de solden- en de eindejaars­periode, en zes per district.

“Wij hebben in overleg met de handelaars een afwijking aangevraag­d voor de hele ramadanmaa­nd”, zegt Joost Sierens van Boho 2140. “De vastenmaan­d is voor moslims even belangrijk als onze feestmaand december. Borgerhout heeft een uitgesprok­en divers publiek, met dit initiatief hopen we een stapje dichter naar een evenwichti­ge samenlevin­g te evolueren. Uiteraard zijn handelaars niet verplicht om elke dag open te houden, maar ook winkeliers die geen moslim-achtergron­d hebben, plannen tijdens de ramadan een opendeurda­g op zondag. De winkels zullen ook de laatste week van augustus, de week van het Offerfeest, zeven dagen op zeven open zijn.”

Sluitingsu­ur

Een heikel punt tijdens de ramadanmaa­nd is het sluitingsu­ur van de winkels. Vooral vanuit de voedingswi­nkels komt de vraag hun zaak open te houden tot net voor de vastenverb­reking. Als de ramadan in de zomermaand­en valt, zoals de voorbije jaren, kan dit tegen 22u lopen. Vorige jaren zijn hierop overtredin­gen vastge- steld. Toch heeft de handelaars­vereniging geen uitzonderi­ng op het sluitingsu­ur aangevraag­d. “We kunnen maximum zes afwijkinge­n aanvragen en willen elke gemeenscha­p met hetzelfde aantal uitzonderi­ngen tegemoetko­men. In overleg met de handelaars met veel moslimklan­ten hebben we gekozen voor 7 op 7 open. Liever dat dan maar enkele dagen een later sluitingsu­ur.”

Districtss­chepen van Middenstan­d Luc Moerkerke (Groen) is opgetogen over het initiatief van Boho 2140. “De impact van de ramadan is vergelijkb­aar met die van kerst- en Nieuwjaar”, zegt hij. “Studies tonen aan dat de uitgaven voor voeding tijdens de ramadan verdriedub­belen. Het is fijn dat de handelaars­vereniging hierop inspeelt. Het zou nog mooier zijn als inzake de openingsur­en uitzonderi­ngen mogelijk zouden zijn, maar hiervoor ontbreekt voorlopig het wettelijk kader.”

Boho 2140 is momenteel de enige Antwerpse handelaars­vereniging die kiest voor 7 op 7 open tijdens de ramadan.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Joost Sierens, voorzitter Boho 2140.
FOTO JAN VAN DER PERRE Joost Sierens, voorzitter Boho 2140.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium