Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groente van bioboer in Stadsbrouw­erij

Koppel verkoopt wekelijks verse en lokale biologisch­e teelt

- JOHAN VAN BAELEN www.onslogisch­voedsel.be

Biologisch­e groenteboe­ren Ole Deschout en Maaike Mussche brengen vanaf april zelfgeteel­de groenten naar de Stadsbrouw­erij. Gezinnen die zich inschrijve­n, kunnen elke week een groentepak­ket, of oogstaande­el, afhalen. Een aandeel in groenten? Hoe werkt dat?

Ole Deschout (36) en Maaike Mussche (33) huren een hectare grond in Koningshoo­ikt bij Lier. Daar verbouwen ze dit jaar zo’n vijfenzeve­ntig verschille­nde groenten. Na een halsoverko­p-verhuizing tijdens de kerstdagen zijn ze nu juist op tijd klaar om het nieuwe seizoen aan te vatten. De eerste stengeltje­s postelein en kropsla steken in de grond en groeien.

Ole liep al langer met het idee rond om op kleine schaal biologisch te boeren en klanten te laten participer­en. “Ik kreeg het idee toen ik in 2013 iets soortgelij­ks deed in Oostende. Dat was een volkscoöpe­ratieve met een pluktuin. Ik kreeg het idee om een ander type bedrijf op te starten en de verbinding boer-horeca veel directer te maken.”

Een project in De Haan strandde nog voor het begon, waarop Ole zijn blik naar Antwerpen richtte en Maaike leerde kennen. Na een jaar samen bioboeren in Aartselaar, kon hij vorig jaar starten in Nijlen. Dat avontuur eindigde in mineur met Kerstmis, waarna ze hun acht serretunne­ls verhuisden naar Lier.

Jaarabonne­ment

“Intussen hadden we al contacten gelegd met restaurant­s als Graanmarkt 13, Loes & Krikke, Café Kamiel en Sail & Anchor”, zegt Ole. “Ik hoorde meer en meer chefs spreken over plaatselij­ke groenten. Ze wilden niet alleen biogroente, maar ook van in de eigen buurt. Ik heb dan samenwerki­ngen opgezet die liepen via jaarabonne­menten.”

“We hebben berekend dat we hier honderd equivalent­en kunnen kweken voor horecaklan­ten en honderd oogstaande­len voor particulie­ren. Klanten kunnen dan vanaf april wekelijks zo’n typisch blauw groentebak­je afhalen, gevuld met zeven tot acht verschille­nde soorten groente. In april zullen dat slasoorten zijn en ook kolen, postelein en radijsjes.”

“Die bakjes zullen in het begin misschien niet vol-vol zijn”, valt Maaike in. “Maar in augustus puilen ze dan weer uit.” Juist omdat de natuur niet elke week dezelfde hoeveelhei­d levert, bedacht men het systeem van ‘landbouw gedragen door een gemeenscha­p’.

Kostprijs

“We beseffen ook dat het niet simpel is om ineens zo veel groenten in huis te halen”, gaat Maaike verder. “Daarom ben ik bezig aan een boek over het verwerken van biogroente­n. En in een wekelijkse nieuwsbrie­f geven we tekst en uitleg, gaan we in op recepten en bewaarmeth­oden.” “Ik denk ook aan filmpjes”, vult Ole aan.

“We beseffen ook dat 495 euro (prijs voor een oogstaande­el voor twee personen,

red.) veel is om in een keer te betalen. Daarom staan we toe dat mensen in een drietal schijven betalen of per maand. Wie wil kennismake­n met de groentepak­ketten, kan op dinsdag of donderdag ook een los pakket afhalen. In dat geval wordt de marktprijs gerekend.”

OLE DESCHOUT

Bioboer ‘‘Wie een oogstaande­el koopt, kan vanaf april wekelijks een goed gevuld groentebak­je afhalen.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ole en Maaike tussen de jonge postelein.
FOTO JAN VAN DER PERRE Ole en Maaike tussen de jonge postelein.
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium