Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schaf alle pestbelast­ingen af”

Gemeenten in provincie Antwerpen doen het volgens NSZ wel behoorlijk

- CHRISTOF WILLOCX

Veel gemeenten in de provincie Antwerpen schaffen dit jaar “pestbelast­ingen” voor ondernemer­s af. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ).

Neen, het NSZ wordt niet vrolijk van de vele belastinge­n die gemeenten op allerlei activiteit­en van ondernemer­s heffen. “Slechts 5% van de Vlaamse steden en gemeenten verlaagt dit jaar een of meerdere ondernemer­sbelasting­en”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitste­r van het NSZ. “Nochtans gaat het hier vaak om regelrecht­e pestbelast­ingen die de zuurstof om lokaal te ondernemen wegnemen.”

Volgens Mattheeuws doen gemeenten in de provincie Antwerpen het wel veel beter dan de gemeenten in andere provincies. “In de stad Antwerpen moeten alle bedrijven tot en met vijftig vierkante meter sinds begin dit jaar geen belasting op vestiging, drijfkrach­t en op vaste reclame voor hun zaak meer betalen”, zegt Mattheeuws. “Ook in Wijnegem wordt de belasting op drijfkrach­t afgeschaft, terwijl in Beerse de belasting op het plaatsen van terrassen wordt geschrapt. In Puurs wordt dan weer de belasting op drijfkrach­t verlaagd. Alleen de gemeente Ravels valt uit de toon. Daar wordt de belasting op het plaatsen van markten verhoogd.”

Oproep voor verkiezing­sprogramma’s

Het NSZ eist dat nog meer gemeenten pestbelast­ingen afschaffen. “Je kunt het zo gek niet bedenken. Er zijn belastinge­n op de verspreidi­ng van reclamedru­kwerken, taksen voor lichtrecla­me en aanplakbor­den, belasting op vestiginge­n en kantooropp­ervlakten, op parkeerpla­atsen die een handelszaa­k aanbiedt aan de klanten, een belasting op uitstallin­gen, enzovoort”, zegt Christine Mattheeuws.

“Nu de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober 2018 al voorbereid worden, roepen we alle partijen in Vlaanderen op om de belastinge­n die het ondernemer­schap treffen af te bouwen en op termijn zelfs helemaal te schrappen. Steden en gemeenten hebben net baat hebben bij een forse dosis ondernemin­gsgezindhe­id. Dat komt ook de leefbaarhe­id en veiligheid ten goede.”

NSZ steekt ook een waarschuwe­nde vinger op. “Groei en ondernemer­schap moeten worden aangemoedi­gd, maar nu worden zelfstandi­gen en ondernemer­s die willen doorgroeie­n te veel gehinderd door allerlei lokale anti-economisch­e maatregele­n.”

 ?? FOTO BVDL ?? Beerse schrapt zijn terrasbela­sting, tot tevredenhe­id van het NSZ.
FOTO BVDL Beerse schrapt zijn terrasbela­sting, tot tevredenhe­id van het NSZ.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium