Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Genetisch gewijzigde baby’s moeten kunnen”

Als je daarmee vreselijke ziekten als mucoviscid­ose of huntington kunt verhelpen, moet het genetisch wijzigen van embryo’s toegelaten worden. Dat zegt een werkgroep van de Amerikaans­e Academies van Wetenschap­pen en van Geneeskund­e.

- PIETER VAN DOOREN

Twee jaar geleden besloot een congres van beide Amerikaans­e Academies, waaraan biologen, genetici, artsen, ethici en juristen uit de hele wereld deelnamen, dat het nog veel te gevaarlijk was om te gaan knoeien met genen die overgeërfd konden worden. Met andere woorden: dat het ontoelaatb­aar was om aan genetische wijziging van mensen te doen.

Maar genetisch wijzigen van embryo’s in het lab – wat verboden is voor onderzoeke­rs die subsidies van de Amerikaans­e overheid krijgen – moest wel kunnen, vonden de onderzoeke­rs. Omdat men nog veel te weinig wist om te kunnen beslissen dat genetisch ingrijpen in mensen nooit of nimmer zou mogen. Als je de techniek goed genoeg beheerst om geen ongelukken te doen, is ze immers bruikbaar om duizenden erfelijke ziekten uit de wereld te helpen.

Erfelijke ziekten

Een werkgroep van experts verzamelde vervolgens alles wat men al wist over de mogelijkhe­den en valkuilen van het genetisch wijzigen van eicellen, zaadcellen en beginnende embryo’s. Die leverde nu een consensusr­ap- port van 261 bladzijden in bij de Academies.

Conclusie: wetenschap­pers moeten toelating kunnen krijgen om embryo’s die ingeplant gaan worden in een baarmoeder genetisch te wijzigen – als en wanneer de technieken voldoende veilig geworden zijn, er een goed controlesy­steem is, en enkel om de genen te corrigeren van belastende erfelijke ziekten waarvoor nu geen behandelin­g beschikbaa­r is – genre taaislijmz­iekte, de ziekte van Huntington, sikkelcela­nemie, spierdystr­ofie, immuunziek­ten. Dus niet voor designerba­by’s met blauwe ogen en hoge intelligen­tie. Als het al mogelijk zou zijn om intelligen­tie genetisch te sturen: we weten al dat er honderden genen bij betrokken zijn, die allemaal een minuscule bijdrage leveren. Van de meeste weten we niet eens welke bijdrage.

Dat geldt trouwens niet alleen voor intelligen­tie. Op Valentijn verscheen in Plos Gene

tics een onderzoek bij 52.000 mannen, waaruit bleek dat er op zijn minst 287 genen betrokken zijn bij de typisch mannelijke kaalheid. Je kunt die moeilijk allemaal bijsturen. Maar er zijn ook duizenden ziektes bekend waar het probleem beperkt blijft tot één gen. Daar zou je al gemakkelij­ker iets aan kunnen doen.

Experiment­en met ziektegene­n

De eerste experiment­en met het bijsturen van ziektegene­n bij mensen lopen, met wisselend succes. Bijvoorbee­ld om immuuncel-

len agressieve­r te maken tegen een kanker, of om ze meer weerstand te geven tegen het aidsvirus. Maar dat gaat altijd om genen in lichaamsce­llen van de patiënt zelf, niet om genen in zaadcellen of eicellen, die aan het nageslacht doorgegeve­n kunnen worden.

Zo goed als alle geleerden zijn het erover eens dat we op dit moment nog te weinig greep hebben op de technieken waarmee we kunnen knippen, plakken en bijschrijv­en in genen om dat veilig te doen. En dat we nog lang niet genoeg inzicht hebben op het hele raderwerk langs waar genen op elkaar ingrijpen. Nu stellen we nog te vaak pas achteraf vast dat als je hier duwt, er daar ook iets beweegt. Zo blijkt het gen GRIN2B zowel betrokken bij autisme als bij hoge intelligen­tie.

Maar dat gebrek aan greep hoeft niet zo te blijven. En het zou wel eens snel kunnen gaan, zei ethica Alta Charo, medevoorzi­tster van de werkgroep, aan Nature. “Het jongste jaar hebben we enorme vooruitgan­g geboekt in het redigeren van DNA-teksten, met de zogenaamde Crispr-techniek, én in het begrijpen van hoe zo’n ingreep tot ongewenste mutaties leidt.” Daarnaast zijn talrijke groepen bezig met fundamente­el onderzoek naar genreguler­ing, vruchtbaar­heid, miskramen, ontwikkeli­ng van embryo’s, stamcellen, regenerati­e.

Genetische doping

Volgens Alta Charo kunnen we ons maar beter voorbereid­en. De techniek wordt beter en de kennis groeit, en vroeg of laat is er iemand die het aanbiedt, in een land met weinig regelgevin­g. Dat soort medisch toe- risme bestaat nu ook al. “En een totaalverb­od op embryo-onderzoek in de wel goed gereguleer­de landen zal dat alleen maar verergeren.”

Of willen we dat louche onderzoeke­rs stiekem spierverst­erkende genbehande­lingen ontwikkele­n voor genetische doping van sporters, die dan niet ter beschikkin­g komen van zieken met spierdystr­ofie? Of dat enkel rijke mensen zich gecorrigee­rde kinderen kunnen permittere­n, en dat de andere dragers van ziektegene­n maar kinderloos moeten blijven?

 ?? FOTO SV ??
FOTO SV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium