Gazet van Antwerpen Stad en Rand

187 hectare extra groen brengt rust en ruimte

Schepen Rob Van de Velde (N-VA) heeft groenplan klaar

-

Meer groen en het bestaande groen verbeteren. Dat zijn de krachtlijn­en in het groenplan dat de schepen van Groen, Rob Van de Velde (NVA), vandaag op de collegetaf­el legt. “We willen het even goed doen als Stockholm, en die investeren flink in groen.”

27% van de oppervlakt­e in Antwerpen bestaat op dit moment uit publiek groen en daarmee scoort de stad matig.

Tegelijker­tijd kleurt van 45% van de Antwerpse ondergrond dan weer groen of blauw, wat betekent dat er water is. Daarmee scoort Antwerpen dan weer even goed als veel andere te vergelijke­n steden in het buitenland.

Om vooral dat eerste cijfer op te krikken, heeft Rob Van de Velde een groenplan klaar. Noem het een blauwdruk voor de vergroenin­g van de stad. “We hebben in Antwerpen in totaal veertien landschapp­en gebundeld tot vijf grote groenstruc­turen. Zelf noemen we het parken. De bedoeling is onder meer om die structuren of parken met elkaar te verbinden”, zegt Rob Van de Velde.

Dat gebeurt onder meer door het aanleggen van groene corridors, zoals van de Hobokense Polder over Petroleum-Zuid tot in het centrum van de stad. “Langs de Scheldekaa­ien willen we trouwens één grote groene strook maken, die het zuiden verbindt met het toekomstig­e getijdenpa­rk op het Eilandje en zelfs nog verder”, legt Rob Van de Velde uit.

In het groenplan staan enkele tientallen van dergelijke ingrepen opgesomd. Sommige daarvan, zoals de ontwikkeli­ng van het Park Groot Schijn, zijn al in volle ontwikkeli­ng. Andere projecten, zoals de uitbreidin­g en verbeterin­g van het groen aan de Esmoreitla­an op Linkeroeve­r, zitten nog in een ontwerpfas­e.

In het totaal zal het Antwerps groen na de uitvoering van het groenplan uitbreiden met 3%, of 187 hectare. “Maar we zullen ook 6% of 358 hectare van het bestaande groen een betere juridische beschermin­g geven. Dat hebben we onder meer op de Middenvijv­er op Linkeroeve­r al gedaan, met als gevolg dat dit de- finitief als groene zone kleurd”, zegt de schepen.

Verder zal nog eens 15% of 819 hectare van het bestaande groen kwalitatie­ver worden ingevuld. “Dat kan onder meer door groengebie­den beter te beheren of domeinen anders in te richten dan nu het geval is.”

is inge-

Nu het groenplan klaar is, wil Rob Van de Velde dat ook de districten investeren in groen. Van hen wordt onder meer verwacht dat ze nu te grijze buurten vergroenen en groengebie­den met elkaar verbinden.

“Ook die oefening is voor een flink deel reeds klaar. We hebben bij het opstellen van het plan

 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium