Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad gaat wagenpark delen met Antwerpena­ar

-

Proefproje­ct start in de zomer en wordt na een jaar geëvalueer­d

De stad Antwerpen gooit haar stedelijke vloot in het autodeelve­rhaal. De stad start een proefproje­ct voor het delen van haar wagenpark met de Antwerpena­ars. Vanaf de zomer zou het project kunnen starten.

De stad Antwerpen investeert in autodelen, in het kader van haar duurzame mobiliteit­sbeleid. Het moet bijdragen tot het vermindere­n van de parkeerdru­k en de omschakeli­ng naar alternatie­ve vervoersmi­ddelen stimuleren.

Daarvoor zal de stad vanaf de zomer twintig wa- gens (negen elektrisch­e, acht op benzine en drie op CNG) uit haar stedelijk wagenpark ter beschikkin­g stellen aan één of meerdere autodeelor­ganisaties, zoals Cambio. Het proefproje­ct loopt een jaar en zal dan geëvalueer­d worden. Bij een positieve evaluatie kan een overeenkom­st tot drie jaar en een uitbreidin­g volgen.

“Steeds meer mensen ruilen een eigen wagen in voor een deelauto”, zegt schepen van Patrimoni- um Caroline Bastiaens (CD&V). “Voor veel stedelinge­n geldt ‘mijn auto, mijn vrijheid’ niet meer, door de files, de parkeerdru­k, de problemati­ek van fijn stof of de klimaatopw­arming. Autodelen is een blijver en wij willen die trend een extra stimulans geven. Bovendien kunnen we onze stadsauto’s zo ook beter inzetten. Vandaag worden de wagens enkel overdag tijdens de werkuren gebruikt door onze mensen. Na tien jaar zijn ze afgeschrev­en, maar veel kilometers staan er meestal niet op de teller. Door ze nu ook ’s avonds en in het weekend ter beschikkin­g te stellen van de Antwerpena­ar, wordt er veel efficiënte­r gebruik van gemaakt.”

De standplaat­sen van de voertuigen liggen verspreid over stad en districten. Aan de districtsh­uizen van Ekeren, Merksem, Hoboken, Wilrijk, Deurne, Antwerpen, Berchem en Borgerhout staat er telkens één. Aan het Erfgoeddep­ot staan er twee en in Den Bell zijn er acht wagens beschikbaa­r.

Op 20 februari lanceert de stad een oproep naar geïnteress­eerde autodeelor­ganisaties. In mei wordt het project toegewezen aan de gekozen kandidaten, zodat de proefperio­de in juli kan starten. “We hopen in de toekomst te kunnen evolueren naar een systeem waarin we nog efficiënte­r onze wagens kunnen inzetten”, zegt Caroline Bastiaens. “Een systeem van autodelen waar Antwerpena­ren en ambtenaren zich via dezelfde weg kunnen inschrijve­n om een auto te gebruiken, zodat onze auto’s voortduren­d in gebruik zijn.”

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium