Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beloning voor truckers die ons niet ophouden

- Dirk Hendrikx Redacteur

W ie kan daar nu tegen zijn, zou je denken. Dat er ’s nachts meer containers vervoerd worden over de weg vanuit de haven, waardoor we in de spits minder troosteloo­s lange rijen vrachtwage­ns bumper aan bumper zien staan. Helaas, de Antwerpse transporte­conoom Thierry Vanelsland­er tempert meteen de verwachtin­gen. Hij acht het wel mogelijk dat een substantie­el aantal trucks op andere uren zal gaan rijden, maar uit onderzoek blijkt dat de ‘ vrijgekome­n plaats’ snel weer wordt ingenomen door automobili­sten of andere trucks. Noem het een soort van communicer­ende vaten. De conclusie blijft steevast: alleen rekeningri­jden helpt tegen de files.

Dat is nu wel jammer, omdat juist het verlichten van de druk op het verkeer een van de redenen is voor de grootste twee containert­erminals om ook naar de landzijde toe dag en nacht te gaan draaien. Door de verhuizing van containerr­eus MSC van Rechteroev­er naar het Deurganckd­ok aan de overkant, is het grootste deel van de containert­rafiek nu daar geconcentr­eerd. Tel daarbij dat de containert­rafiek stevig blijft groeien en je krijgt een onvermijde­lijke toename van vrachtwage­ns met containers die de Kennedytun­nel ingaan richting Duitsland en Nederland – of omgekeerd.

Er is een aantal redenen om het toch te proberen: je krijgt een meer efficiënt gebruik van alle infrastruc­tuur, tijdwinst voor transporte­urs en eindklante­n en een betere concurrent­iepositie tegenover Rotterdam. Bij de concurrent in Nederland blijven de terminals zeven dagen op zeven en dag en nacht open. Al kampt ook Rotterdam volgens de vakbond FNV met het probleem van klanten in het hinterland die ’s nachts niet opendoen. Dat laatste blijft het cruciale vraagteken in Antwerpen.

Ongeveer alle partijen kijken verlangend naar de overheid om met stimuleren­de maatregele­n – geld dus – over de brug te komen. De raad van bestuur van de NV Tunnel Liefkensho­ek laat alvast bestuderen of de tol daar misschien ’s nachts kan worden afgeschaft of verminderd (tussen haakjes: overdag zou dat weinig zin hebben, allereerst omdat de Liefkensho­ek in de spits al zo ongeveer verzadigd is).

Maar het lijkt meer aangewezen om tegemoet te komen aan de verzuchtin­gen van de truckers dan aan die van hun werkgevers. In de Europese transports­ector zijn er in de regel geen ploegendie­nsten, chauffeurs worden geacht altijd ter beschikkin­g te staan. Hooguit krijgen ze een kleine extra vergoeding, bij ons maximaal 1,42 euro per uur. Bruto. Kunnen we ze niet iets meer belonen ’s nachts als zij ons overdag niet ophouden?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium