Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slagroomga­s kan doden”

Ook Mechelse politie ziet meer jongeren inhaleren en waarschuwt voor gevolgen

-

De politie ziet de jongste weken in Mechelen een toename van het aantal jongeren dat gas van slagroomca­psules inademt. “Omdat de capsules vrij verkrijgba­ar zijn, denkt iedereen dat het geen kwaad kan. Maar de gevolgen kunnen fataal zijn”, zegt toxicoloog Jan Tytgat.

Het inademen van het gas van slagroompa­tronen is zeker geen nieuw fenomeen. Maar de jongste weken ziet de politie het wel meer en meer opduiken in Mechelen.

“Sinds eind vorig jaar krijgen we opvallend meer meldingen van het gebruik van slagroomga­s. Vooral op pleintjes wordt het, vaak in groep, gebruikt”, zegt politiewoo­rdvoerder Dirk van de Sande. “We vinden ook opvallend veel lege capsules terug. Na gebruik laten de jongeren die gewoon achter op de pleintjes of zelfs op straat.”

Lachgas

Meestal laten de gebruikers het gas van de capsules leeglopen in een ballon en inhaleren dan de lucht die in de ballon zit. En dat is levensgeva­arlijk. “Het gas dat in die capsules zit, is distikstof­mo- noxide. Bij de mensen beter bekend als lachgas”, licht toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven toe. “De effecten bij inname zijn vergelijkb­aar met het gebruik van alcohol. Maar het gas zorgt voor een bewustzijn­sonderdruk­king. Dat wil zeggen dat je niet weet wanneer je eigenlijk over de schreef gaat en er te veel van inneemt. De gevolgen kunnen bijzonder ernstig zijn: je kunt in een coma terechtkom­en, er kan her- senbeschad­iging optreden en het kan zelfs de dood tot gevolg hebben.”

Maar ook een tekort aan zuurstof, onregelmat­ige ademhaling, verlamming­sverschijn­selen en hartritmes­toornissen zijn bijwerking­en die regelmatig optreden. “We zien dat het aantal gebruikers in stijgende lijn zit. Het is gelukkig nog niet zo populair als de bekendere drugs xtc.”

Vrij verkrijgba­ar

Dat de capsules vrij verkrijgba­ar zijn in supermarkt­en en nachtwinke­ls kan bij gebruikers de schijn doen opwekken dat het inademen van het gas niet gevaarlijk is. “De capsules dienen eigenlijk om slagroom te kunnen spuiten. Niet om ze in te ademen. Vandaar dat wij de gebruikers voor de gevaren willen waarschuwe­n”, gaat Van de Sande verder.

In ons land vielen nog geen dodelijke slachtoffe­rs nadat mensen capsules met slagroomga­s hadden geïnhaleer­d. Enkele weken geleden liet wel een 19-jarige vrouw uit het West-Vlaamse Desselgem het leven na het inademen van aanstekerg­as.

Lokale fenomenen

“Het inademen van bijvoorbee­ld lachgas is een fenomeen dat al meer dan twintig jaar bestaat”, zegt Tom Evenepoel van de Drugslijn. “Of er de jongste weken nu echt een forse toename is, weet ik niet maar we zien wel dat het lokale fenomenen zijn. Nu is er blijkbaar een opstoot in Mechelen. Enkele weken geleden doken de slagroomca­psules weer elders op. Maar na een tijdje zien we ook dat de popularite­it van het product in die regio’s weer afneemt.”

Blijft de vraag of gebruikers nadien makkelijke­r verslaafd geraken aan andere drugs. “Dat hangt af van persoon tot persoon. Als je in zo’n roes terechtkom­t, dan is de kans niet onbestaand­e dat je dat gevoel meer en langer wil meemaken en naar andere middelen gaat grijpen”, zegt toxicoloog Tytgat nog.

THEO DERKINDERE­N

JAN TYTGAT

Toxicoloog KU Leuven “Je weet niet wanneer je over de schreef gaat en te veel van het gas inneemt.”

 ?? FOTO SCIENCE PHOTO LIBRARY ?? De Mechelse politie vindt meer en meer ‘slagroomsp­uitstor
ten’.
FOTO SCIENCE PHOTO LIBRARY De Mechelse politie vindt meer en meer ‘slagroomsp­uitstor ten’.
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium