Gazet van Antwerpen Stad en Rand

NMBS test dynamische camera’s op perrons

-

Een dynamische bewakingsc­amera die vanop afstand te besturen is, moet vandalen en spoorloper­s afschrikke­n. De NMBS voert tests uit op het perron in Leopoldsbu­rg.

“We hebben klachten gehad over hangjonger­en met zeer luide muziek op het perron en kregen ook al een tiental meldingen van spoorloper­s”, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. “Dat willen we voorkomen.”

Onopvallen­d is de dynamische camera niet. Een wit-metalen doos op een affuit, met in het midden een buis die ruim twee meter hoog gaat met helemaal bovenaan een alziend elektronis­ch oog. De bewakingsb­eelden worden rechtstree­ks doorgestuu­rd naar een controleka­mer in Brussel. Dat laat een permanente monitoring toe. Als op de beelden iets verdachts te zien is, worden veiligheid­sagenten van Securail of mensen van de lokale politie gewaarschu­wd.

De bewakingsc­amera heeft een detectiebe­reik van 360° en wordt vanuit de controleka­mer bediend. Het toestel heeft ook bewegingsd­etectoren waardoor de camera zich automatisc­h naar de juiste plaats richt en filmt daar waar nodig.

Hoeveel het kost, wil de NMBS niet communicer­en. “Maar als deze dynamische veiligheid­scamera zijn nut in Leopoldsbu­rg de komende maanden bewijst, zal de NMBS hem ook elders inzetten.”

Bijvoorbee­ld in de zogeheten bundels, daar waar de treinen ’s nachts geparkeerd staan en soms beklad worden met graffiti. Of in stations en stopplaats­en waar uitzonderl­ijk veel reizigers worden verwacht om zo de veiligheid te bewaken. (jbx)

 ?? FOTO RR ?? De dynamische camera.
FOTO RR De dynamische camera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium