Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mosselen en oesters vullen uw lichaam met plastic

- (tlb)

De mosselen, oesters en langoustin­es uit onze Noordzee zitten zo vol plastic dat consumente­n ervan elk jaar 11.000 piepkleine deeltjes microplast­ics binnenkrij­gen. Nieuw onderzoek van de Universite­it Gent toont nu aan dat een deel daarvan ook in ons bloed kan terechtkom­en en zich daar ophoopt. “Al dat plastic is een potentiële tijdbom”, zegt professor Colin Janssen.

Tonnen plastic afval belanden via onze rivieren in zee: verpakking­en, plastic zakjes maar ook microbolle­tjes die in douchegel en tandpasta zitten. In zee breekt dat af tot microplast­ics, kleiner dan een millimeter. Zeedieren krijgen dat binnen. “En zo krijgen jij en ik het ook op ons bord”, zegt milieutoxi­coloog Colin Janssen (UGent). “Bij kabeljauw zit het plastic in de maag en darmen, maar dat eten we niet op. Maar in mosselen, oesters, garnalen en langoustin­es zit het wél in de delen die we opeten.”

Omdat Belgen kampioen zijn in mosselen eten, krijgen we van alle Europeanen de meeste van die plasticdee­ltjes binnen via zeevruchte­n. “Tot 11.000 deeltjes per jaar”, zegt Janssen.

Maar wat gebeurt daar dan mee? De UGent heeft nu voor het eerst kunnen vaststelle­n dat die deeltjes ook in ons systeem kunnen blijven. “Laboratori­umproeven wezen uit dat microplast­ics door onze darmwand kunnen migreren”, zegt Janssen. “Zo komen ze in ons bloed en lymfesyste­em terecht. Per jaar kan zo tot een zestigtal deeltjes in ons bloed ko- men en zich daar ophopen.”

“Het echte gezondheid­srisico daarvan kunnen we nog niet inschatten”, zegt Janssen. “Hoeveel plastic moet je in je bloed hebben voor er ontsteking­en komen of je er ziek van wordt? We weten niet waar de grens ligt.”

”Geen verbod”

“De productie van plastic blijft jaar na jaar stijgen”, zegt Janssen. “Dat is een potentiële tijdbom.”

Geen mosselen eten dan maar? “Ik ben geen voorstande­r van een verbod”, zegt hij. “Dan moeten we een hele rist andere producten ook bannen. Maar we moeten wel vermijden dat er nog microplast­ics in de natuur komen. Het verbod op plastic zakjes dat minister Schauvlieg­e nu wil invoeren, is goed. Het had er allang moeten zijn. Maar ook microdeelt­jes plastic die in zeep en tandpasta zitten, moeten worden verboden. In de VS gaan ze dat al doen, in Europa is dat verbod er nog niet.”

 ??  ?? Toch maar opletten als u nog eens een ‘plateau royale’ bestelt...
FOTO RR
Toch maar opletten als u nog eens een ‘plateau royale’ bestelt... FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium