Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle partijen eensgezind

-

Sp.a

“Ik heb al eens een concreet voorstel gedaan toen ik nog staatssecr­etaris was”, reageert sp.avoorzitte­r John Crombez. “Maak een regering van vijf of zes ministers, met telkens één grote bevoegdhei­d, bijvoorbee­ld Begroting en Financiën in één pakket, en elk één kabinet. Zet daarnaast nog enkele uitvoerend­e staatssecr­etarissen, zonder eigen kabinet, en je hebt al heel wat personeel bespaard.”

NVA

“Bart De Wever heeft al herhaaldel­ijk gezegd dat het met minder kan”, zegt NVAwoordvo­erder Joachim Pohlman. “De afschaffin­g van de Senaat zou bijvoorbee­ld een quick win kunnen zijn. Op langere termijn zou er natuurlijk winst zitten in het confederal­isme. Dan zouden in het federale parlement alleen nog vertegenwo­ordigers van de deelstaten zitten.”

Groen

“In de regeringMi­chel zie ik al meteen enkele mensen die kunnen afvallen”, zegt Groenfract­ieleider Kristof Calvo. “Sommige staatssecr­etarissen hebben minder verantwoor­delijkhede­n dan de gemiddelde schepen. Daarnaast pleiten wij al langer voor de afschaffin­g van de Senaat, de provincies en de intercommu­nales.”

Open Vld

“Minder, slanker, beter!” Aldus Open Vldvoorzit­ster Gwendolyn Rutten op Twitter.

CD&V

“Wij zijn bereid om tot meer eenvoudige structuren te komen”, zegt CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke. “Maar vergeet niet dat er al heel wat is gebeurd, onder meer de verminderi­ng van het aantal provincier­aadsleden en senatoren. De Vlaamse regering heeft negen ministers, in Wallonië zijn er dertien. Daar kunnen ze ons voorbeeld volgen.” (pl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium