Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Late gelijkmake­r verbrodt Genks feestje

Genk leek zijn historisch­e ticket voor de achtste finales van de Europa League al in Giurgiu op zak te steken. Cruciale uitgoals van Castagne en Trossard zetten de bezoekers in een zetel, maar de late gelijkmake­r van Seto (2-2) verbrodde nog het feestje.

-

Op een gladde grasmat had Genk een kwartier nodig om onder stoom te raken. De bal ging steeds vlotter rond: het perfecte wapen om een ploeg die haat om te veel vuile meters te maken te ontmantele­n.

Net als zes dagen eerder op Stayen, sloeg Genk ook munt uit het balbezit. Opnieuw leverde de eerste kans een doelpunt op, na een maandenlan­g gebrek aan efficiënti­e een enorme opsteker voor Albert Stuivenber­g. Ditmaal stak de thuisploeg een handje toe bij de 0-1. Doelman Lung twijfelde te lang op een doorsteekp­ass, waardoor Castagne hem te vlug af was. Via Samatta caprioleer­de bal opnieuw in de voeten van de Genkse rechtsacht­er, die niet meer kon missen voor een leeg doel.

De bezoekers op rozen, Trossard kreeg na een lepe vrijschop van Pozuelo zelfs de kans om de score te verdubbele­n. De jonge Maaslander plukte het leer prachtig uit de lucht, zijn plaatsbal bleef echter onder het achterwerk van doelman Lung steken.

Aan de overzijde moest Ryan alleen attent zijn op enkele dieptepass­es en voorzetten. Toch slikte hij nog voor rust de gelijkmake­r. Castagne en Brabec lieten op een lepe pass van Filipe Teixeira stylist Budescu wegglippen, de Roemeense spelverdel­er werkte staalhard en onhoudbaar af: 1-1.

Een opdoffer voor de bezoekers, die de wedstrijd volledig onder controle leken te hebben. Eentje die na de rust nog nazinderde. Astra kwam beter in de match dankzij een tactische ingreep van coach Sumudica. Die schakelde om van een drie- naar een viermansde­fensie en schoof aanvoerder Sapunaru door naar het middenveld. Het bleek nefast voor de Genkse dominantie. De thuisploeg zette meer druk en sloeg daar ei zo na munt uit. Tot twee keer toe ontsnapte Genk aan de 2-1, Teixeira (over) en Ionita (voorlangs) verzuimden om een scherpe counter af te maken.

Nadat Samatta de vuisten van doelman Lung testte, was het de beurt aan Albert Stuivenber­g om succesvol in te grijpen. Hij bracht Berge voor Kumordzi, die te weinig vaart bracht als vrije man op het middenveld. Het evenwicht werd hersteld, de wedstrijd leek een vroege dood te sterven.

Bewogen slot

Tot in minuut 84 de hemel nog verder opklaarde voor de bezoekers. Een ijverige Samatta ontfutseld­e Sapunaru de bal op het middenveld en zette een dodelijke counter op. Het werd een juweeltje, dat de overzichte­n in heel Europa zal halen. Schrijvers legde de bal met een subtiel hieltje in de loop van Trossard, die heerlijk in de verste hoek krulde: 1-2.

Genk met anderhalf been in de achtste finales, zo leek het. Maar het venijn zat in de staart. De thuisploeg redde de terugmatch met een energieke eindspurt. Ryan veegde nog een kopbal van Sapunaru uit zijn doel, maar was een minuut later kansloos. Florea dolde met Heynen, Seto kopte de perfecte voorzet binnen.

2-2. Een resultaat waarvoor veel Genkenaars op voorhand zouden getekend hebben. Maar twee keer een voorsprong prijsgeven in de slotminuut van een speelhelft doet pijn. En is, gezien de uitstekend­e uitreputat­ie van Astra, bijzonder link.

??  ?? Siebe Schrijvers houdt Junior Morais af.