Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een groendak: kostenpost of duurzame investerin­g?

-

Dat een groendak voordelen heeft voor het milieu is onmiskenba­ar. Maar zijn er ook voordelen voor de bewoners? En hoe zit het met onderhoud en kost? Een overzicht van voor- en nadelen, kosten en mogelijke premies.

Voor- en nadelen

Met een groendak creëer je extra groen, help je de hoeveelhei­d CO en fijn stof in de lucht te beperken en voorkom je overbelast­ing van het riolerings­netwerk bij regenval. Maar zo’n dak biedt ook andere voordelen, zoals een betere thermische en akoestisch­e isolatie van de woning en een langere levensduur van het dak. Er zijn natuurlijk ook nadelen, al zijn die relatief. Het regenwater dat door een groendak wordt opgevangen en opgenomen, kan je niet meer opnieuw gebruiken voor andere toepassing­en. Eventuele lekkages zijn moeilijker op te sporen. Wees je ervan bewust dat groen dieren aantrekt, denk maar aan slakken en vogels. Tot slot zorgt een groendak voor een extra dakbelasti­ng die - voor een intensief groendak - kan oplopen tot duizend kilogram per vierkante meter. Een goede fundering en een aangepaste dakconstru­ctie - met bijhorende kosten - zijn in dat geval een must.

Groendak voor alle daktypes

Het ene groendak is het andere niet. Grofweg maakt men het onderschei­d tussen een intensief en een extensief groendak. Dat laatste is lichter en als het gewicht (verzadigd met regenwater) minder is dan tweehonder­d kilo per vierkante meter hoef je er geen bouwvergun­ning voor aan te vragen, al moet je wel altijd de draagkrach­t laten controlere­n door een bouwkundig­e. Zo’n extensief groendak is geschikt voor platte en hellende daken, nieuwbouw- en renovatiep­rojecten. Omdat het in tegenstell­ing tot een intensief groendak geen daktuin is, maar louter een groene dakbedekki­ng, is het ook goedkoper en onderhouds­vriendelij­ker. Zo’n twee keer per jaar het onkruid verwijdere­n, het dak bemesten, en de regenwater­afvoer schoonmake­n volstaat doorgaans.

Volwaardig­e daktuin

Voor een intensief groendak heb je wel een bouwvergun­ning en het akkoord van de aanpalende eigenaars nodig. Renovaties met een intensief groendak zijn niet altijd mogelijk, en ze kunnen enkel op een plat dak. Zo’n intensief groendak vraagt ook meer onderhoud, al staat daar tegenover dat je het kan gebruiken als volwaardig­e tuin. Dat maakt van intensieve groendaken een aantrekkel­ijke optie als je rondom je woning weinig ruimte hebt om groen te voorzien, bijvoorbee­ld in de stad.

Kostprijs en premies

Hoeveel je betaalt voor de aanleg van een groendak, hangt af van verschille­nde factoren. Onder andere het type groendak, de dakhelling, de grootte van het dakoppervl­ak en de planten die je gebruikt, spelen een rol. Een extensief groendak kan je zelf plaatsen, terwijl je voor een intensief groendak sowieso een beroep moet doen op profession­ele hulp. Prijzen kunnen daardoor sterk variëren, van zo’n 45 tot 100 euro per vierkante meter. In verschille­nde Vlaamse gemeenten kan je rekenen op een premie bij de aanleg van je groendak, ook als je je groendak zelf plaatst. Die premie ligt tussen de 15 en 31 euro per vierkante meter, met een bovengrens tussen 600 en 7.500 euro. Een groendak komt in bepaalde gevallen ook in aanmerking voor een Vlaamse renovatiep­remie. Meer informatie over de premies en subsidies in jouw gemeente vind je op www.premiezoek­er.be en op www.vlaanderen.be.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium