Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hout doet leven

-

Een rijhuis in Halle werd uitgebreid met een volume in houtskelet­bouw boven op de aanpalende garage. Nu is het nog extra ruimte voor een nieuw samengeste­ld gezin, maar later kan het gemakkelij­k omgebouwd worden tot een aparte woning. Modern, en toch in harmonie met het oorspronke­lijke huis.

T oen Patrick en Ingrid een nieuw samengeste­ld gezin vormden, moesten ze dringend op zoek naar meer ruimte. Een plek waar ieder die dat wilde zich even kon terugtrekk­en, om wat privacy te hebben. Patrick: “Aanvankeli­jk wilden we één extra verdieping optrekken boven op de garage, maar dat mocht niet van stedenbouw: als we de garage verhoogden, moest de daklijn gelijklope­n met die van het huis.” En dus moest er op het nieuwe gedeelte ook nog een zolderverd­ieping bijkomen. De garage afbreken en vervangen door een nieuwbouw was geen optie, wegens te duur. De oplossing bleek houtskelet­bouw. “De constructi­e is licht,” zegt Patrick, “en daardoor had de oude garage maar een minimale verstevigi­ng nodig om twee extra verdieping­en te dragen.” Over de bouw zelf is het koppel in de wolken: “Er werd een enorme stapel hout geleverd, en een week lang hebben ze dat in de tuin op maat gezaagd. Een beetje frustreren­d wel, want als we ’s avonds thuiskwame­n, leek het telkens alsof ze nauwelijks waren opgeschote­n. Maar toen ze eenmaal begonnen te monteren, was de klus in vier dagen geklaard.”

Extra ruimte

Op de eerste verdieping bevindt zich vooraan een grote kamer die dienstdoet als extra zitruimte, maar ook als studeerkam­er voor Ingrid, die binnenkort een bijkomende studie gezinswete­nschappen afrondt. Waarna ze deze plek meteen ook als praktijkru­imte zal kunnen gebruiken voor haar project Meet-Time: een warme, gezellige plaats om mensen te ontvangen. Aan de achterzijd­e bevindt zich de slaapkamer van het koppel. “Hoewel deze aanbouw nieuw is, voelen de kamers toch al vertrouwd en doorleefd”, zegt Ingrid. Dat komt onder andere doordat er bij de bouw geen water wordt gebruikt, weet Patrick. “Daardoor heb je niet die typische geur en feel van een nieuwbouw. En het vele hout zorgt natuurlijk ook meteen voor een aangename sfeer.” Om de prijs te drukken, werden de OSB-houtplaten op vloeren en muren niet bekleed, maar gewoon geschilder­d. Ingrid bleek een kei in het combineren van kleuren: de mooiste muur, in de slaapkamer, is het resultaat van het mengen van verfresten. Oude deuren en meubels zorgen ervoor dat de nieuwbouw aanvoelt als een natuurlijk deel van het oorspronke­lijke huis.

Toekomst

Al hoeft dat niet zo te blijven. Want later, als de kinderen zijn uitgevloge­n, kunnen de twee huizen gemakkelij­k weer gescheiden worden. “De garage meet 6,5 bij 7,5 meter, en mag worden uitgebreid tot 15 meter”, zegt Patrick. “Daar kun je een keuken en een eet- en zitruimte in onderbreng­en. En op de zolder is er nog plaats voor enkele kamers.” Met zijn mooie houten gevel, gemaakt van es uit het naburige Galmaarden, is dit pand intussen een eyecatcher geworden. “Mensen in de buurt kennen het al als ‘het huis met de ruwe planken’, en vinden het contrast met de oude stenen gevel ernaast mooi”, aldus Patrick. “Regelmatig word ik erover aangesprok­en. Leuk toch?”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium