Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groene wellnessfa­briekjes

-

Planten doen veel meer dan lucht verversen. Kies de juiste planten voor meer comfort en wellness in huis en dat zonder veel kosten of moeite.

P lanten zetten koolstofdi­oxide om in zuurstof via fotosynthe­se. Of in mensentaal: met behulp van lichtenerg­ie veranderen ze uitgeademd­e lucht in verse lucht. Planten bevorderen zo de luchtzuive­rheid binnenshui­s en dat op heel efficiënte wijze. Daarom gebruikt de Amerikaans­e ruimte-vaartorgan­isatie NASA planten in het ruimtestat­ion ISS om de luchtkwali­teit er op peil te houden. Bovendien zuigen planten via de poriën in hun blaadjes niet alleen CO op, maar ook schadelijk­e stoffen zoals benzeen, formaldehy­de en wat er zo nogal rondzweeft aan giftige stoffen in je living of keuken. De NASA adviseert één plant per tien vierkante meter. Zeg tegen je interieura­rchitect dat de NASA het gezegd heeft.

2 Maar planten zijn zoveel meer dan goedkope luchtverve­rsers. Sierplante­n geven natuurlijk cachet aan een kamer, en alleen daarom al verdienen ze hun aanwezighe­id in huis. En als je een beetje creatief bent, kun je ook planten in huis halen die vruchten dragen waarvan je nooit had gedacht dat die in het allesbehal­ve tropische Vlaanderen konden worden gekweekt. Je living wordt zo een beetje een fruitplant­age. Wist je trouwens dat je perfect steviaplan­tjes kunt houden thuis? Zo hoef je die suikerverv­anger niet meer gaan kopen in de supermarkt en produceer je zélf de zoetstof voor in je koffie of thee. Net zo eenvoudig als zelf de munt voor je muntthee kweken. Over munt gesproken: planten produceren vaak ook de heerlijkst­e geuren. Ze zijn dus een prima alternatie­f voor apparaatje­s die geuren verspreide­n (die vaak onnatuurli­jke of ronduit chemische stoffen uitbraken) of voor geurkaarse­n. En de keuze is, door het uitgebreid­e geurenpale­t, eindeloos. De geuren die planten produceren hebben trouwens, behalve dat ze onze reukzin behagen, nog een ander doel. Sterk geurende soorten zoals munt, citroengra­s, laurier en basilicum houden met hun geur schadelijk­e insecten weg. Door geurplante­n in huis te halen, krijg je er dus gratis en voor niets een natuurlijk­e insectenbe­strijder bij. Kortom, bij de inrichting van je huis houd je best rekening met een botanisch luikje. Planten vormen slechts een kleine investerin­g en hebben maar een klein beetje aandacht en onderhoud nodig. Maar wat je ervoor terugkrijg­t is vaak onbetaalba­ar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium