Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sven Nys heeft me gekraakt”

Tom Meeusen wil straks aan zijde van Mathieu van der Poel rijden

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Op 27 februari mag Tom Meeusen (28) op de koffie bij zijn huidige baas Sven Nys. Maar in zijn hoofd heeft hij al afscheid genomen van TelenetFid­ea, het team waar hij zijn hele carrière had willen slijten. “Nys heeft me gekraakt”, stelt de Essenaar die vanaf 1 januari aan de zijde van Mathieu van der Poel wil fietsen.

Eerst de actualitei­t: je staat op het punt een verbinteni­s te tekenen bij BeobankCor­endon.

Tom Meeusen: “Ik heb twee keer met de broers Roodhooft gesproken en kan niet ontkennen dat ik volgend jaar heel graag voor Beobank-Corendon zou willen fietsen. Maar een contract is nog niet getekend.”

TelenetFid­ea is voor jou voltooid verleden tijd?

“Ik pas niet in het plaatje van Sven Nys. Na de contractve­rlenging van Corné van Kessel heeft nu ook Nicolas Cleppe een profcontra­ct getekend. Opslag voor Aerts en Van Kessel, Hermans en Cleppe worden prof, Lars van der Haar is er bijgekomen. En ik? Ik mag op 27 februari langskomen, als laatste in de rij. Ik kan ook de rekening maken. Ik heb heel lang gewacht alvorens met andere teams te babbelen, maar ik kan niet blijven wachten.”

Waarover gaan jullie op 27 februari praten?

“Niet over een contractve­rlenging, vermoed ik. Wie als laatste langskomt, krijgt de overschot aangeboden. Als die er al is.”

Behoort een vroegtijdi­ge ontbinding tot de mogelijkhe­den?

“Heeft dat nut voor mij? Beobank werkt ook met een jaarbudget en met jaarcontra­cten. Zij kunnen er ook niet zomaar iemand bijnemen op 1 juni.”

Je loon zal zakken.

“Nys heeft mijn prijs naar beneden gehaald door zo over mij te praten.”

Dus: contract uitdoen en volgend seizoen tot 31 december je goesting doen.

“Dat is niet mijn aard en dat kan ik Telenet en Fidea niet aandoen. Beide sponsors hebben mij door dik en dun gesteund, onder meer tijdens mijn dopingaffa­ire, en dat mag ik niet vergeten. Ik ben nog altijd trots om met hun namen op mijn trui te rijden.”

Waar ligt het probleem tussen jou en Sven?

“Een persoonlij­k probleem is er niet. Sven en ik zijn altijd goede collega’s geweest. Maar ik had vanaf dag één het gevoel dat hij als manager van het team niet met mij verder wilde.”

Hoe voel je dat?

“Aan allerlei zaken. Toen er sprake was dat Sven en Golazo het team zouden overnemen, hebben de sponsors mij gecontacte­erd met de vraag wat ik daarvan vond. Ik heb ze positief advies gegeven, al besefte ik dat er voor mij veel zou veranderen. Achteraf bekeken was ik vermoedeli­jk de laatste die officieel wist dat de overname rond was. Idem dito met de komst van Lars van der Haar. Ik wilde zelf een kopman naast mij en gaf ook in dit verhaal positief advies. Daarna? Niets gehoord. Daar is het slechte gevoel begonnen.”

Voelde je ook op training een zeker wantrouwen?

“Dat ik eind november opgevorder­d werd om opnieuw fysieke testen af te leggen, was voor mij een kaakslag. Ja, dat heeft aan mij gevreten.”

Nys is de man van structuur en discipline. Paste exmountain­biker Tom Meeusen in dat keurslijf van het nieuwe TelenetFid­ea?

“Schijnbaar niet. Maar ik ben ervan overtuigd dat de ploeg volgend seizoen betere resultaten zou boeken met dan zonder mij. Om een voorbeeld te geven: als ik een nieuw contract had gekregen, dan wint Lars of ik de wedstrijd in Lille en niet Mathieu.”

Sven spaarde doorheen het seizoen de kritiek niet?

“Toen hij na de wedstrijd in Zonhoven (Meeusen werd twaalfde,

red.) een tweet stuurde waarin hij zijn ontgoochel­ing uitte, heb ik zijn kritiek aanvaard. Hij heeft me daar vol in de wind gezet, niet de jongens die nu hun contract hebben verlengd. Ik heb die kritiek aanvaard, maar voelde me almaar slechter in mijn vel. Sven heeft mij mentaal gekraakt. En da ’s verschrik

kelijk. Het doet pijn om bij het huisvuil gezet te worden.”

Mag ik kritiek geven: jij was de renner die kort voor de start van het seizoen nog een week op vakantie ging zonder fiets.

“Mijn vriendin werkt voltijds en ik moet de kerk in het midden houden. Trouwens, die vakantie was volledig doorgespro­ken met de trainers. Ik heb afgelopen zomer elk schema afgewerkt, ik heb tot in de puntjes gedaan wat van mij werd gevraagd.”

Terug naar je toekomst: schaduwkop­man naast Mathieu,

is dat een rol die je ligt?

“Mathieu heeft niemand naast zich nodig. Maar ik pas in die ploeg. Bij Telenet-Fidea of ook bij Marlux moet ik vechten voor mijn positie. Aan de zijde van Mathieu is alles duidelijk. Hij en niemand anders is de kopman. Dat geeft mij de ruimte om mijn eigen ding te doen. Als dan blijkt dat ik niet meer beter kan dan wat ik de afgelopen maanden heb laten zien, dan moet ik dat aanvaarden.”

Kan jij überhaupt iets betekenen voor Mathieu?

“Mathieu heeft nog altijd de reputatie een speelvogel te zijn, iets wat ik vroeger was maar niet meer ben. Misschien kan ik hem bij dat proces helpen. En we wonen niet zo ver van elkaar. Als ik ergens het plezier in de cross kan terugvinde­n, dan zal het bij Beobank zijn. Revanchege­voelens? Toch wel. Ik wil Sven tonen dat ik mijn plaats in zijn ploeg nog verdiende.”

Je hebt ook gebroken met Hans van Kasteren.

“Ik ben Hans dankbaar. Door hem ben ik aan een aanzienlij­k loon geraakt. Maar ook Hans heeft, als manager, goed geld verdiend aan mij. Helaas moest ik vaststelle­n dat je met Hans als manager niet aan elke tafel kan onderhande­len.”

Slotvraagj­e: ga jij Sven Nys nog een hand kunnen geven voor en na de cross?

“Zeker weten van wel. Nogmaals, persoonlij­k is er geen probleem. Voor Sven is dit een zakelijke beslissing en zo ga ik het ook bekijken. Is dit het leven? Misschien wel, maar het hoeft niet zo hard gespeeld te worden. Wat gebeurd is, heeft me geraakt en

gekraakt.”

“Voor Sven is dit een zakelijke beslissing en zo ga ik het ook bekijken. Maar het hoefde niet zo hard gespeeld te worden.” ‘‘Revanchege­voelens? Toch wel. Ik wil Sven tonen dat ik mijn plaats in zijn ploeg nog verdiende.’’

 ?? FOTO TO BELGA ?? Sven Nys en Tom Meeusen toen de twee zich nog gelukkigkk­ig voevoelden bij elkaar.r.
FOTO TO BELGA Sven Nys en Tom Meeusen toen de twee zich nog gelukkigkk­ig voevoelden bij elkaar.r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium