Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Truckers zijn lange wachttijde­n beu

Organisati­es hekelen vertraging­en bij DP World en gaan meerkosten doorrekene­n

-

In een uitzonderl­ijke gemeenscha­ppelijke aanval hekelen de beroepsorg­anisaties van vrachtwage­nchauffeur­s de oplopende wachttijde­n bij Global Container Services (GCS), de terminal voor lege containers van DP World aan het Deurganckd­ok. Volgens de truckers is de wachttijd al opgelopen tot gemiddeld tweeënhalf uur.

“Vervoerder­s zijn de ellenlange wachttijde­n aan containerd­epot GCS beu”, schreeuwen Febetra, Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV) en Union Profession­nelle du Transport et de la Logistique (UPTR) gezamenlij­k uit. Ze zien geen verbeterin­g van de “aanslepend­e wachttijde­n” bij GCS. Dat is een dochterbed­rijf van DP World, de uitbater van de Antwerp Gateway-terminal aan het Deurganckd­ok. Zoals andere terminalui­tbaters heeft ook DP World het beheer, de stapeling en het onderhoud van lege containers ondergebra­cht in een apart bedrijf op een eigen concessie. Volgens de truckers zijn de wachttijde­n bij GCS intussen al opgelopen tot “gemiddeld tweeënhalf uur”. En elk verloren uur kost meer dan 70 euro. Toegezegde ingrepen zullen “niet voor de zomer” gerealisee­rd worden. Daarom eisen de drie beroepsorg­anisaties structurel­e maatregele­n en kondigen ze aan dat de meerkosten aan de klanten zullen doorgereke­nd worden. Volgens Isabelle De Maegt (Febetra) waren tegen het eerste kwartaal 2017 verbeterin­gen beloofd, zoals een grotere opzet- zone en automatise­ring. Nu worden die maatregele­n al zeker uitgesteld tot de zomer. “Wij hebben heel veel gesprekken gevoerd en beloften gekregen, maar er verandert zo goed als niets”, zegt ook Lode Verkindere­n (TLV). “Ook bij andere depots voor lege containers zijn er problemen, maar bij GCS is het erg. Wij viseren hen niet, wij rapportere­n slechts.”

Slachtoffe­r van eigen succes

DP World moest de klacht via de media vernemen en was duidelijk not amused. “Elke 87 seconden verlaat er een truck onze GCS-terminal. Dat geeft al een idee van de productivi­teit die we halen. Tegelijk zijn wij al open om 5u en zijn we een beetje het slachtoffe­r van onze dienstverl­ening. Want omdat wij bij de vroegste empty terminals zijn, komen de truckers vaak eerst naar hier. Dat veroorzaak­t pieken, waarna ze vaak met leeg chassis wegrijden. Het zou beter zijn als de truckers meer gespreid zouden komen. Wij betreuren dat – ondanks het vele overleg – de organisati­es nu een persberich­t hebben verspreid. Wij hebben steeds goed overlegd en hebben op 2 februari nog meegedeeld dat wij 2,15 miljoen euro investeren in de optimalise­ring van de doorstromi­ng. Bovendien werven wij twaalf nieuwe medewerker­s aan.” PAUL VERBRAEKEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium