Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kleine, Thaise voetballer­s”

- JÜRGEN GERIL, ALAIN ELIASY

De snelste voetballer­s ter wereld zijn Gareth Bale van Real (36,9 kilometer per uur) en PierreEmer­ick Aubameyang van Dortmund (35,4 kilometer per uur). Maar Anderlecht­speler Frank Acheampong (23) bewees tegen Zenit dat hij daar heus niet ver af zit. Zijn ploegmaats kijken bewonderen­d toe en ‘Frankie’ verraadde hoe hij zo’n spurtbom is geworden: dankzij Buriram United.

Al zo’n tiental keer vroegen we Frank Acheampong wat zijn tijd is op de honderd meter sprint. Telkens haalt hij zijn schouders op, omdat het hem niet interessee­rt. Volgende week vragen we het wel even aan Branislav Ivanovic, de rechtsback van Zenit die voordien alles al won met Chelsea. Die zag Acheampong donderdag genoeg voorbij flitsen om zijn snelheid in te schatten. “Ik had vooraf even met Ivanovic gepraat”, vertelt linksback Ivan Obradovic. “Hij vertrouwde mij toe dat hij de rechtsback­positie niet meer gewoon was. Bij Chelsea en Servië speelde hij als centrale verdediger. Ik heb hem vooraf maar niet gezegd dat een Acheampong in vorm eigenlijk niet te stoppen is. In mijn carrière zag ik nooit een snellere speler dan Frankie.” Dochtertje Franklina Jonkie Emanuel Sowah, als Ghanees een beetje het broertje van Acheampong bij Anderlecht, lacht. “Volgens mij is Aubemayang van Dortmund nog sneller. Maar met zo’n sprint kan Frankie straks in alle grote Europese competitie­s terecht, al heeft hij een voorkeur voor Engeland.” Het idee dat Aubameyang sneller is, is vooral gebaseerd op de voetbalgam­e FIFA 17, waar de Gabonees de hoogste snelheidra­tings heeft. Acheampong zou best wel eens tegen Aubameyang willen sprinten, want hij beseft dat spurten zijn grote troef is. Vroeger rende hij in Ghana elke dag een heuvel op en af om explosieve­r te worden. “Toen ik Ghana verliet, dacht ik dat ik snel was”, grijnst hij. “Maar toen arriveerde ik bij de Thaise topclub Buriram United en stond ik tegenover allemaal kleine Thaise voetballer­s met een enorm laag zwaartepun­t. Iedereen was er snel. Daar in Azië ben ik nog rapper geworden.” Eindelijk. Eindelijk geeft hij zijn geheim prijs. Alleen loopt Acheampong zichzelf soms voorbij, waardoor zijn voorzetten soms dramatisch zijn. Ook daarom krijgt hij van René Weiler niet altijd een basisplaat­s. Maar nu Anderlecht meer en meer kiest voor countervoe­tbal heeft Acheampong het ideale profiel. “Met die snelheid kan hij zowel op linksback als op linksbuite­n nuttig zijn”, weet Weiler. Acheampong zelf blijft geduldig. Tegenwoord­ig heeft hij zijn leven op orde en wacht hij op speelkan- sen. Zijn moeder woont bij hem in Molenbeek en op 5 november 2016 beviel zijn vriendin Momie – een Afrikaanse die in Antwerpen woont – van een dochtertje Franklina. Dat verantwoor­delijkheid­sgevoel laat hem beter voetballen.

“Frank is een voorbeeld voor mij”, bevestigt Sowah. “Hij benadrukt dat ik mijn focus op het voetbal moet houden, hoewel er in een grootstad als Brussel veel verleiding­en zijn. Maar zo doet hij het ook.” Usain Bolt Nu de Ghanees zich getoond heeft in Europa hoopt hij wel op meer speelkanse­n in de competitie. Als hij dit weekend tegenover spurtbom Adam Marusic van Oostende staat, worden dat interessan­te duels. Maar Acheampong wil zich op termijn ook in de kijker spelen van buitenland­se teams. Worden de Europa League en Play-off 1 straks zijn podium? Verdringt Acheampong grotere namen als Bruno en Stanciu uit de ploeg? “Dat is aan de trainer om te beslissen”, stelt Bruno. “Frankie is een speciale. Al op de eerste dag dat hij arriveerde bij Anderlecht viel iedereen zijn mond open: Wat een snelheid! Hij is erg bruikbaar als de ploeg veel ruimte krijgt.”

“Ik vergelijk hem met een springbal”, besluit Spajic. “Eens gelanceerd, zie je Acheampong niet meer terug. En zelfs als hij valt, is hij sneller dan ooit recht en onvoorspel­baar.” Maar het blijft natuurlijk voetbal en niet de honderd meter sprint. Want ja, bij wereldreco­rdhouder Usain Bolt pieken de topsnelhed­en soms naar 44 kilometer per uur.

 ??  ?? Acheampong ontwikkeld­e zijn vinnigheid bij het Thaise Buriram United. FOTO PHOTO NEWS
Acheampong ontwikkeld­e zijn vinnigheid bij het Thaise Buriram United. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium