Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude Vaartplaat­s “Jef Nys kocht hier ooit zelf drie Jommekes”

Stripwinke­l Beo al veertig jaar vaste waarde voor stripfanat­en

- REBECCA VAN REMOORTERE

Na veertig jaar verkoopt Beo (59) nog steeds met evenveel passie strips en gadgets in zijn stripwinke­l Beo. “De grootste beloning is klanten in tranen zien als ze hét ontbrekend­e exemplaar in hun collectie gevonden hebben.”

Zelfs op een doordeweek­se dag heerst een gezellige drukte bij stripwinke­l Beo op de Oude Vaartplaat­s. Klanten lopen er binnen en buiten om tussen de meer dan 30.000 strips hun ding te vinden. Dat was bij de opstart veertig jaar geleden, toen nog op Hopland, een heel ander verhaal. “Ik was twintig, had een bescheiden collectie strips en kwam net uit mijn legerdiens­t. Veel stripwinke­ls waren er toen niet in Antwerpen. Zonder concreet plan en met de 100.000 frank die ik leende van mijn vader, begon ik zelf een winkel”, herinnert uitbater Beo, die zijn bijnaam te danken heeft aan de naam van zijn winkel, zich.

“In het begin stond ik zeven dagen op zeven in de zaak, terwijl mijn vrienden leuke dingen deden in het weekend. Als ik een omzet van 140 frank had, was het al veel. Mijn vader dacht dat ik geen twee jaar zou overleven. Daar denk ik nu, veertig jaar later, nog vaak aan terug.”

Suske en Wiske als redding

Van een andere stripwinke­l die de deuren sloot, kon Beo aan een mooie prijs een groot aantal Suske en Wiske-strips overkopen. “Dat was mijn redding, want sinds die dag gaat het al jaar na jaar beter met de zaak. Doorheen de jaren is de strip volwassene­r geworden: 70% van mijn klanten zijn volwassene­n, vooral mannen.”

Toch hoopt Beo dat de strip ook opnieuw aantrekkel­ijk wordt voor jongeren. “Het thema- en belevingsp­ark rond strips ‘Comics Station Antwerp’ ( dat rond

Pasen 2017 de deuren opent,

red.) in het Centraal Station van Antwerpen, zal daar hopelijk toe bijdragen.”

Brief van Hergé

Als Beo zou stoppen met de zaak, is het waarschijn­lijk zijn zoon die de winkel overneemt. “Al zie ik mezelf nog twintig jaar verder doen. Een van de mooiste herinnerin­gen is een brief van Hergé om mij succes te wensen, of die keer dat Jef Nys hier drie strips van zijn eigen Jommeke kwam kopen, omdat hij ze doorheen de jaren was kwijtgeraa­kt. Maar de allermoois­te momenten zijn die wanneer klanten met tranen in de ogen een exemplaar vinden dat ze nog misten in hun verzamelin­g.”

Beo De Verschrikk­elijke

In september is het veertig jaar geleden dat Beo zijn eerste strips verkocht. Voor een jubileumja­ar mag het al eens wat meer zijn. “Heel het jaar organisere­n we verschille­nde acties om onze verjaardag te vieren. We verkopen onder meer een gepersonal­iseerd beeldje van Suske en Wiske, waar er maar vierhonder­d exemplaren van gemaakt zijn. Verder zullen bekende tekenaars hier komen signeren en komt er ook een boek met een uitgave van Beo De Verschrikk­elijke van stripreeks Nero. Niet enkel de winkel, maar ook ikzelf heb er ondertusse­n mijn naam aan te danken.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Beo (59) van de gelijknami­ge stripwinke­l met Schanullek­e. “Ik zie mezelf nog twintig jaar verder doen met de zaak.”
FOTO PATRICK DE ROO Beo (59) van de gelijknami­ge stripwinke­l met Schanullek­e. “Ik zie mezelf nog twintig jaar verder doen met de zaak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium