Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kleding passen moet binnenkort niet meer in de winkel

- (cwil)

De Antwerpse Jasna Rokegem heeft op een beroemde modebeurs in Berlijn grote multinatio­nals zoals Microsoft en Telekom gecharmeer­d met een techniek waarmee u kleding kunt passen zonder dat u het kledingstu­k in de hand hebt.

Jasna Rokegem zit met haar bedrijf Jasna Rok tussen tientallen andere starters in de KBC-toren in Antwerpen. Onlangs haalde ze het nationale nieuws van de Duit- se populaire zender RTL, omdat ze een opmerkelij­ke presentati­e gaf op de modebeurs Fashion Tech in Berlijn. In het publiek zaten hoge vertegenwo­ordigers van firma’s zoals Adidas, Intel, Telekom en Microsoft. “De reacties van die firma’s waren uitermate positief”, zegt Jasna Rokegem.

De Antwerpse introducee­rde het idee voor de ontwikkeli­ng van een toestel dat mensen tussen dit en pakweg vijf jaar zal toelaten om kleding te passen zonder naar een kledingwin­kel te gaan. Het toestel, een interactie­ve hologram, werd op basis van de ideeën van de Antwerpse ontwikkeld door het Duitse bedrijf JUWL. Er zijn vandaag twee exemplaren van.

“Als je vandaag bijvoorbee­ld een trui wil kopen via het internet, moet je het doen met een afbeel- ding van het kledingstu­k in 2D. In de toekomst zou je het toestel van JUWL op je smartphone kunnen zetten, waarna je de trui in 3D kunt bekijken.”

“De interactie­ve hologram geeft de mogelijkhe­id om het beeld van de smartphone om te vormen tot een prototype van een menselijk lichaam, waarbij je het JUWL-toestel op het scherm van je smartphone kunt verschuive­n. Als je het vanuit het midden van je scherm naar boven verschuift, zoomt het toestel bijvoorbee­ld in op de hals. Dan kan je zien of de trui los zit om de hals, of net niet. En als je aan het JUWL-toestel draait, verandert de kleur van de trui. Zo kan je in één oogopslag zien welke kleur je het beste staat. In een nog verdere toekomst zal je die kledingstu­kken op je eigen lichaam kunnen projectere­n.”

Het is nog niet duidelijk wanneer het JUWL-toestel in de winkel zal worden verkocht. “Het is nu aan andere bedrijven om het toestel op de markt te commercial­iseren. Ik ben enkel betrokken bij het creatieve proces”, zegt Jasna Rokegem.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Jasna Rokegem met het prototype.
FOTO JAN VAN DER PERRE Jasna Rokegem met het prototype.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium