Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Thiam klaar voor EKgoud, maar toch twijfel over deelname

- (md, eg)

Nafi Thiam is meer dan klaar voor het indoorEK in Belgrado. De regerende olympische kampioene zevenkamp testte zaterdag met verve haar vorm op het BK indoor.

Ze verbeterde in Gent twee keer haar persoonlij­k record op de 60 meter horden (8”37) en geraakte in het hoogspring­en over 1m90 (persoonlij­k record 1m94). Alle lichten op groen dus voor een gooi naar goud op de vijfkamp op het EK indoor in Belgrado (3-5 maart), al wilde Thiam zelf haar deelname zaterdag nog niet bevestigen.

“Ik wil niets overhaast beslissen”, verraste de 22-jarige Naamse. “Ik zal alles de komende week eerst nog bespreken met mijn coach Roger Lespagnard. Ik twijfel. Aanvankeli­jk wilde ik eigenlijk niet gaan omdat ik onvoldoend­e specifieke training achter de rug heb. Nu realiseer ik mij wel dat mijn niveau goed is. Maar ik ga alleen als ik er ook effectief zin in heb.”

Verrassend. Het EK indoor is dit jaar geen prioriteit voor Thiam (dat is het WK outdoor in augustus), maar ze heeft in Belgrado een unieke kans om Europees kampioene te worden. Concurrent­es Katerina JohnsonTho­mpson en Anouk Vetter gaven al forfait, Jessica Ennis is gestopt. “Ik hou nooit rekening met mijn concurrent­es en dat heeft dus geen invloed op mijn beslissing. Ik zou eigenlijk liever naar het EK afzakken zoals ik vroeger deed: met het doel om mij te amuseren, te trainen en in mijn achterhoof­d uiteraard de motivatie om persoonlij­ke records aan te scherpen. Maar ik besef ook wel dat als ik ergens deelneem, de mensen van mij verwachten dat ik ook win. Dat is logisch gezien mijn olympische titel. Maar ik ga niet naar een EK om aan de verwachtin­gen van anderen te voldoen. Mijn status is veranderd en dat geeft me minder manoeuvree­rruimte.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium