Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweede (verloren) ATPfinale op rij loodst David Goffin top tien in

David Goffin verliest finale maar...

- MAARTEN DELVAUX

Eindelijk! Na maanden van net niet is David Goffin er dit weekend in Rotterdam toch in geslaagd om als eerste Belgische mannelijke tennisser ooit de top tien van de wereldrang­lijst te bereiken. Een beloning voor zijn ijzersterk­e regelmaat. Al ontbrak wel de kers op de taart. Goffin gaf gisteren de finale tegen de Fransman JoWilfried Tsonga (ATP 14) helemaal uit handen.

“Sta ik nu in de top tien? Dat wist ik niet. Super!”

David Goffin haalde zaterdagav­ond zijn beste amateurton­eelkunsten boven toen hij na zijn makkelijke overwinnin­g in de halve finale tegen de Fransman Pierre-Hugues Herbert (6-1 en 6-3) met zijn historisch­e ranking werd geconfront­eerd. Toen we hem in de catacomben van het Rotterdams­e Ahoy feliciteer­den met zijn acteerpres­tatie bleef hij volhouden dat hij echt van niets wist.

“Serieus, ik meen het. Ik wist wel dat ik er dicht bij was, maar met al die spelers uit de top vijftien hier in Rotterdam was het veel te moeilijk voor mij om dat exact te berekenen. Daar ga ik mij niet mee bezighoude­n. Maar ik ben er uiteraard héél blij mee. Ja, ik ben fier. Vroeger als kind droomde ik er van om ooit in de top honderd te kunnen staan. Als je me toen gezegd had dat ik ooit top tien zou zijn, zou ik je niet geloofd hebben.”

Goffin liet zondag de kans liggen om voorbij Federer, Cilic en Thiem naar de zevende plaats op de ATP-ranking te springen. Moegestred­en na twee tjokvolle weken in Sofia en Rotterdam plooide hij in de finale tegen een frissere Jo-Wilfried Tsonga (4-6, 6-4 en 6-1). Na afloop bleef de ontgoochel­ing niet al te lang hangen. Met de handen in de zakken van zijn joggingbro­ek nam hij in de coulissen ruimschoot­s de tijd om na te kaarten over twee bewogen weken.

“Ik heb hier in Rotterdam een superweek gehad. Eentje vol emoties en moeilijke matchen. Ik heb op het maximum van mijn kunnen gespeeld, maar in de finale was het vet een beetje van de soep. Toch had ik nog de kans om het tornooi te winnen. In het eerste game van de derde set liet ik een breakpunt liggen. Nadien ging Tsonga door mijn service en kantelde de match helemaal.”

Mister regelmaat

De tiende plaats op de wereldrang­lijst dankt Goffin aan zijn ijzersterk­e regelmaat. Op elk tornooi waaraan hij deelneemt is de 26-jarige Luikenaar wel goed voor een plaats bij de laatste zestien of laatste acht. In 2017 heeft hij zijn niveau nog opgekrikt, met een kwartfinal­e op de Australian Open en opeenvolge­nde finales in Sofia en Rotterdam tot gevolg. Onderweg versloeg hij wereldtopp­ers als Dominic Thiem, Roberto Bautista Agut en afgelopen vrijdag nog zwart beest Dimitrov.

“Ik sta er een héél jaar, dat moet je niet onderschat­ten”, zegt Goffin. “Ik ben de afgelopen jaren op mijn eigen ritme steeds blijven evolueren. Niet te snel, met de voetjes op de grond. Het zal niet makkelijk worden om in die top tien te blijven. Je moet constant op een hoog niveau presteren. Op elk tornooi ben je verplicht je eerste drie à vier matchen te blijven winnen. Dat klinkt simpel, maar je bent in die wedstrijde­n telkens de favoriet en dat is mentaal zwaar.”

David Goffin zal het de komende weken in ieder geval niet makkelijk krijgen om in de top tien te blijven. Hij vertrekt nu op een Amerikaans­e tournee waarin hij veel punten te verdedigen heeft. In Indian Wells en Miami speelde hij vorig jaar de halve finale. Bovendien is zijn voorsprong in de ranking op eerste achtervolg­ers Jo-Wilfried Tsonga (25 punten) en Gael Monfils (100 punten) minimaal. Eén kleine uitschuive­r in maart en Goffin ligt weer uit de top tien.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium