Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genk schiet zichzelf in de voet

Strafschop­misser en balverlies leiden tot duur puntenverl­ies

- MARNIK GEUKENS

RC Genk liet in een rechtstree­ks duel met Charleroi een unieke kans liggen om zich in de top zes te nestelen. Een strafschop­misser van Pozuelo en balverlies van Boëtius braken de thuisploeg zuur op. De 10 van Trossard – ook al op strafschop – werd immers binnen de minuut ongedaan gemaakt door Marinos. De Zebra’s vierden het gelijkspel als een zege, playoff 1 is plots weer ver weg voor een nochtans verdienste­lijk Genk.

Met twee enkele flanken, evenveel spitsen en Benavente in steun wilde Felice Mazzu de thuisploeg treffen in het hart. Genk - met een fitte Malinovsky­i in de basis - was niet onder de indruk en voerde meteen de pressing. De ruimte lag bij Schrijvers en Trossard, die vol vertrouwen hun rechtstree­kse tegenstrev­er opzochten. Het leverde enkele stilstaand­e fases op, waarbij Colley de eerste (kop)kans van de match te flauw in de handen van Penneteau mikte.

Elk open kans

Zo zat de sfeer er in een goed gevulde Luminus Arena al snel in. Al werd het in de twintigste minuut even angstwekke­nd stil. De eerste aanval van de bezoe- kers, die naam waardig, leek een koude douche in te leiden. Benavente werd met zijn snelle beentjes door de Genkse defensie geloodst. Ryan kon nog net met zijn voet het schot beroeren, aan de tweede paal kwam Harbaoui een schoenmaat te kort voor de 0-1.

Maar ook de tussenstan­d der open kansen werd al snel in evenwicht gebracht. Schrijvers en Pozuelo waren immers op weg om de openingsgo­al op Stayen te kopiëren. Opnieuw verkoos Schrijvers onbaatzuch­tig de achterwaar­tse pass boven het schot, weer werkte de Genkse aanvoerder rustig af. Doelman Penneteau was geklopt maar werd vlak voor de doellijn bijgestaan door zijn kapitein Martos.

Zo eindigde een aantrekkel­ijke eerste helft op 0-0, Penneteau moest zich in de slotsecond­en nog wel onderschei­den op een vrije trap van Pozuelo en een vluchtscho­t van Trossard.

Ook na de rust bleef Genk domineren. Vooral Trossard woog met zijn acties op de Waalse defensie, die weigerde een krimp te geven. Tot Samatta met het hoofd Trossard aanspeelde. Die werd in de rug gelopen door Bédia.

De verdiende voorsprong moest er dus op strafschop komen maar voor de tweede keer in één maand draaide de elfmeter

uit op een Spaans drama. Nadat Naranjo had gemist in de halve finale van de Beker tegen Oostende, trapte nu Pozuelo de bal te makkelijk binnen het bereik van doelman Penneteau.

Blunder Boëtius

Het was de aanzet tot een onwaarschi­jnlijk spannend en spectacula­ir wedstrijds­lot. Met eerst een fausse queue van Colley tegen de eigen doelpaal en daarna een tweede strafschop. Dessoleil zag de bal tot twee keer toe tegen zijn arm botsen, opnieuw twijfelde Gumienny geen seconde. Uitblinker Trossard trof wel raak: 1-0.

De Zebra’s waren klaar voor de slachtbank, Boëtius stormde richting bezoekend doel in een overtalsit­uatie. Hij knalde de bal ech- ter pal in de voeten van een verdediger,. Een blunder, die Racing cash betaalde. Want de counter werd wel goed uitgespeel­d: invaller Marinos werkte af met een streep in de winkelhaak: 1-1.

Die klap kwam de vermoeide thuisploeg niet meer te boven.Naranjo moest Ryan zelfs nog bijstaan op een kopbal van Dessoleil. Het bleef echter bij 1-1, waardoor Genk op de zevende plaats blijft hangen en met een loodzwaar drieluik Anderlecht-Club Brugge-Westerlo voor de boeg de kansen op play-off 1 opnieuw ziet slinken. Toch weigert coach Stuivenber­g de handdoek te gooien. “Zwaar is het al heel lang. Ik zie het verschil niet met STVV uit en Charleroi thuis. Ik blijf vol in onze kansen geloven.”