Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met koningskop­pel naar Playoff 1

Er zit muziek in nieuw S enegalees aanvalsduo LeyeGueye

- MICHAEL VAN DAMME, KOEN VERDRUYE

Zulte Waregem rekent zich in Playoff 1 na de thuiszege tegen STVV. De WestVlamin­gen willen echter nog zo veel mogelijk punten pakken om een rol te kunnen spelen in die Playoff 1. Tegenover alle blessurele­ed – na Derijck en De fauw viel zaterdag ook Lepoint uit – staat het ontluiken van Babacar Gueye. De Senegalese huurling van Hannover scoorde en gaf een assist aan Leye. Er zit muziek in de samenwerki­ng met zijn twaalf jaar oudere landgenoot.

Babacar Gueye was een van de uitblinker­s in een sterke tweede helft van Zulte Waregem. Tijdens de opwarming moest hij zich nog gauw even verlossen van een plasje, wat noodgedwon­gen gebeurde tussen de fans in een van de urinoirs van de nieuwe tribune. In de tweede helft verloste Gueye zijn ploeg.

Het zag er bij de rust nochtans benard uit voor Zulte Waregem: 0-1 achter, het mindere van het spel tegenover STVV en Lepoint verloren met een enkelbless­ure. Dat met de wetenschap dat de West-Vlamingen ook de voorgaande drie duels niet hadden gewonnen. Maar in de tweede helft blies Essevee STVV weg (4-1).

De noodgedwon­gen wissel Lepoint-Gueye op het einde van de eerste helft pakte goed uit. Dury haalde Meíté een rij naar achter, centraal in de defensie, en bracht Coopman in om het middenveld aan het voetballen te krijgen. Dury gaf zijn spelers geen donderpree­k, maar pompte hen vertrouwen in voor de tweede helft.

Last aan de rug

Cruciaal in de metamorfos­e van Zulte Waregem was niet alleen het vakmanscha­p van Dury, maar ook de magische toets van Babacar Gueye. Hij kopte eerst op de lat, scoorde heel beheerst de 2-1 en bediende knap zijn landgenoot Mbaye Leye voor de 3-1. Er zit muziek in de samenwerki­ng van de twee Senegaleze­n. Gueye is jong, ambitieus en leergierig. Die ideale compagnon voor Leye, die beseft dat hij zelf ook kan profiteren van de aanwezighe­id van Gueye. Zaterdag toonde die alvast heel wat in zijn mars te hebben: fysiek (met zijn 1m90) en voetballen­d. Gueye kreeg tot dusver enkel invalbeurt­en, maar scoorde ook al tegen Charleroi en dwong een strafschop af tegen Anderlecht.

Zulte Waregem huurt Gueye sinds de wintermerc­ato van Bundesliga-club Hannover, waar hij te weinig aan spelen toekwam, echter zonder aankoopopt­ie. “Ik wil nog niet te veel over onze match tegen Club Brugge van vrijdag spreken , maar Gueye staat dicht bij een basisplaat­s”, zei Dury. “Sinds september had hij niet meer gespeeld in Duitsland. Hij is hier ook toegekomen met last aan de rug. Met zulke jongens moet je stapsgewij­s te werk gaan. Want met een pijnlijke rug kun je hem fysiek niet laten groeien. Bovendien kan rugpijn uitmonden in pubalgie en finaal een adductoren­letsel. Maar Gueye heeft met zijn invalbeurt­en intussen getoond dat hij er klaar voor is. De manier waarop hij die derde goal aanbracht, was fenomenaal.” Vorig jaar was Essevee het kneusje van Play-off 1, maar met nog drie matchen te gaan telt het nu al zeven punten meer dan vorig jaar op het ein- de van de reguliere competitie. “Ik kan ook rekenen”, aldus Dury. “Met deze drie punten erbij is Play-off 1 binnen, maar we willen competitie­f zijn. Daarom moeten we nog zo veel mogelijk punten zien te pakken.”

Gelijkaard­ig profiel

Het Senegalees duo kan straks brokken maken in Play-off 1. Na Anderlecht en STVV is het duidelijk dat Leye en Gueye complement­air zijn, hoewel de twee Senegaleze­n op het eerste gezicht een gelijkaard­ig profiel hebben.

“Gueye was de voorbije weken een uitstekend­e joker die altijd goed inviel”, aldus Onur Kaya. “Hij is een extra aanspeelpu­nt en maakt het makkelijke­r voetballen voor Mbaye.”

Gueye kwam via het Franse Troyes naar Europa. Vorig seizoen kreeg hij daar in de Ligue 1 amper zes basisplaat­sen en vijf invalbeurt­en en tekende hij slechts één goal aan. Hannover zag in hem niettemin een goede targetman. Maar Gueye leeft ook van goals, iets wat hij met Mbaye Leye gemeen heeft. “Ik was eigenlijk niet tevreden over mijn wedstrijd tegen Anderlecht”, zei Gueye. “Ik ben na een match alleen maar tevreden als ik heb gescoord.”

Zoveel gelijkenis­sen met Leye en toch zit er chemie in het samenspel van de twee. Dat komt ook omdat Gueye naar Leye kijkt als een mentor. “Leye is een voorbeeld voor mij”, aldus Gueye. “Hij heeft zoveel ervaring en maakte al veel goals. Ik kan veel leren van hem.” Benieuwd hoe ze zich de komende weken samen ontwikkele­n, maar Zulte Waregem mag hopen een koningskop­pel beet te hebben.

Babacar Gueye “Leye is een voorbeeld voor mij. Hij heeft zoveel ervaring en maakte al veel goals. Ik kan veel leren van hem.”

 ?? FOTO PETER MALAISE /
PMA ?? Gueye heeft de thuisploeg op 21 gebracht, Leye wijst naar zijn vierende landgenoot: “Dit is de man!”
FOTO PETER MALAISE / PMA Gueye heeft de thuisploeg op 21 gebracht, Leye wijst naar zijn vierende landgenoot: “Dit is de man!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium