Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijfdeklas­ser op één match van Wembley

Voor het eerst in 103 jaar nog eens amateurclu­b in kwartfinal­e FA Cup

- GERT GYSEN

Voetbalspr­ookjes, ze bestaan nog. Voor het eerst in 103 jaar plaatste een ‘nonleague club’, een amateurclu­b, zich voor de kwartfinal­e van de FA Cup. Lincoln City klopte Premier Leagueclub Burnley met een treffer in de 89e minuut. “We gaan niet te hard vieren, want dinsdag volgt de belangrijk­e verplaatsi­ng naar North Ferriby.” Echt?

Donderdag speelt Gent op Wembley en bij de Buffalo’s vinden ze dat al erg speciaal. Wat zou het dan niet zijn voor een Engelse vijfdeklas­ser om daar te mogen spelen? Lincoln City is nog maar een wedstrijd verwijderd van de heilige grasmat, het overleeft nu al vijf ronden. De amateurs klopten eerder ook Ipswich, Brighton and Hove Albion en zaterdag nam het voor het eerst de scalp van Premier Leagueclub Burnley. Er stonden nog amper 90 seconden op de klok toen Lincoln een corner kreeg en Sean Raggett de bal in het geharrewar binnenkopt­e: 0-1. Burnley – zonder Steven Defour – had geen tijd meer om iets terug te doen.

Het verhaal van Lincoln City is zonder twijfel het meest historisch­e in de geschieden­is van de FA Cup. In 103 jaar geraakte een ‘non-league club’ nooit eerder zo ver. Een ouderwets FA Cupsprookj­e – “in Italië zou zoiets nooit kunnen”, stelt Chelseaman­ager Antonio Conte – dat misschien nog mooier wordt. Als Lincoln ook de kwartfinal­e overleeft, mag het naar Wembley. Want in de FA Cup worden ook de halve finales in dat mythische stadion afgewerkt.

Net zoals vele lager spelende clubs kende Lincoln City de laatste jaren veel problemen. Vooral financieel kende het moeilijke tijden. Dat maakt deze kwalificat­ie nog emotionele­r. “Het is ongeloofli­jk. Je wil dat het nooit stopt”, grijnst trainer Dann Cowley, een jaar geleden nog aan het werk als agent, maar vandaag voltijds trainer. Hij is ervan overtuigd dat het sprookje van Lincoln City de liefde van de mensen voor de FA Cup weer zal doen oplaaien. “We hebben het voetbal zijn magie teruggegev­en. Dit is een fantastisc­he bekercompe­titie en wie zegt dat de FA Cup dood is, is de afgelopen zes à acht weken niet in Lincoln geweest.”

Dansende doelman

Het feest na de match was uitbundig. De beelden die BBC tijdens hun programma

Final Score live in de kleedkamer schoot, spraken boekdelen, met een gek dansje van de keeper als internethi­t. De fans van Lincoln kregen er maar geen genoeg van en wilden Turf Moor niet verlaten tot ze uitein-

Dann Cowley (coach Lincoln) “Ik heb me niet geschoren op mijn huwelijksd­ag, maar wel nu ik wist dat ik op tv zou komen.”

delijk gedwongen werden door de veiligheid­sdiensten. Hoe speciaal de prestatie voor Lincoln City was, werd ’s avonds duidelijk in Match of the Day, het samenvatti­ngsprogram­ma op de BBC. Lincolntra­iner Cowley was daar uitgenodig­d en had plots een gladgescho­ren aangezicht, terwijl hij ’s middags nog een wilde baard had staan. “Ik heb me niet geschoren op mijn huwelijksd­ag, maar wel nu ik wist dat ik op Match of

the Day zou komen”, verklaart Cowley. Er was er maar eentje in Lincoln die het hoofd koel hield. Matchwinna­ar Sean Raggett na de wedstrijd: “Een feestje? Neen, we gaan niet te hard vieren, want dinsdag volgt de belangrijk­e verplaatsi­ng naar North Ferriby.” We weten niet of hij dat echt meende.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De Suttonspel­ers vieren hun late winning goal tegen de ploeg van Steven Defour.
FOTO BELGAIMAGE De Suttonspel­ers vieren hun late winning goal tegen de ploeg van Steven Defour.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium