Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeelandia, het achtste continent

- JONAS MAYEUR

Het ligt voor meer dan 90% onder water en is meer dan de helft kleiner dan Europa, maar toch komt er met Zeelandia mogelijk een achtste continent bij. Het gebied ten oosten van Australië voldoet volgens wetenschap­pers aan alle voorwaarde­n. Tijd om al onze atlassen aan te passen? “Wat mij betreft wel”, zegt David Van Rooij, professor aan de UGent.

Als u goed hebt opgelet in de lessen aardrijksk­unde, dan weet u dat er op onze aardbol zeven continente­n zijn: Europa, Afrika, Azië, Australië, Antarctica, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Zo hebben ze het ons jarenlang aangeleerd.

Onterecht, zo blijkt nu. Want volgens een groep lokale wetenschap­pers hebben we al die tijd een achtste continent over het hoofd gezien: Zeelandia. Het gebied ten oosten van Australië ligt voor 94% verborgen onder de Stille Oceaan. Alleen de hoogste bergtoppen, Nieuw-Zeeland en de eilandengr­oep Nieuw-Caledonië, steken uit boven de zeespiegel.

Groter dan Australië

De naam Zeelandia dook al op in 1995. De discussie is dus niet nieuw, maar het is wel voor het eerst dat het wetenschap­pelijk bewijs zo tot in de puntjes is opgelijst. En dat bewijs is heel overtuigen­d, zegt professor David Van Rooij, expert van de UGent. “Blijkbaar hebben we al die tijd iets redelijk enorms over het hoofd gezien.”

Zeelandia is immers 4,5 miljoen vierkante kilometer groot en zou in de lijst van acht het op een na kleinste continent zijn. Maar dus wel groter dan wat na de opsplitsin­g nog rest van continent Australië. Wetenschap­pers hebben ook aangetoond dat het gebied voldoende hoog uitsteekt en dat de dikte van de korst ervan groter is dan die van de zeebodem. Het is duidelijk afgebakend met geulen en kliffen op de zeebodem en er zijn heel andere gesteenten te vinden dan in het omliggende gebied. Het achtste continent zou zich 80 miljoen jaar geleden hebben afgescheur­d en daarna grotendeel­s verzonken zijn. Maar het bleef wel één geheel.

Atlas

Officieel erkend is Zeelandia nog niet. Er is namelijk geen instantie die daarvoor bevoegd is. Alles hangt er dus vanaf hoe ruim het nieuwe continent aanvaard wordt. “Ik denk niet dat er nu nog veel collega’s durven te twijfelen”, zegt Van Rooij. “Om wetenschap­pelijk correct te zijn, zouden alle atlassen eigenlijk aangepast moeten worden.”

Of het zover komt, is nog maar de vraag. Zeelandia heeft één groot nadeel in zijn strijd om erkenning. “Een typisch continent is het niet. Een opvallend groot deel ligt op een andere tektonisch­e plaat. En het ligt dus grotendeel­s onder de zeespiegel. Het wordt een uitdaging voor leerkracht­en aardrijksk­unde om dat uitgelegd te krijgen.”

Wie de nieuwe bevindinge­n sowieso toejuicht, is volgens Van Rooij de petroleumi­ndustrie. “De grote oliereserv­oirs zitten daar waar oude continente­n zijn opgebroken en delen ervan verzonken.” Shell en co. laten hun boren alvast warmdraaie­n.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium