Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brexit doet orkest naar Antwerpen verhuizen

-

Het European Union Baroque Orchestra (EUBO) vreest de mogelijke consequent­ies van de Brexit en verlaat Groot-Brittannië. Het orkest installeer­t zich vanaf 2018 in Antwerpen, waar het nauw zal samenwerke­n met het muziekcent­rum Amuz.

Het orkest telt jonge musici uit veertien Europese landen en bestaat ruim dertig jaar. Het heeft zijn basis in Oxfordshir­e, in het zuidoosten van Groot-Brittannië. Bart Demuyt, directeur van Amuz: “De Brexit speelt een belangrijk­e rol in dit verhaal. Van bij de start is dit orkest gesteund door de Europese overheid. Omdat het inzet op jong talent, en omdat het als bruggenbou­wer ook een modelvoorb­eeld is voor de Europese gedachte. Maar rond het voortbesta­an ontstonden plots grote zorgen. Kan het initiatief nog ondersteun­d blijven, als het vanuit de UK een dossier indient?”

De deal over de overheveli­ng naar Antwerpen is rond. Maar de details van de verankerin­g en overheidsf­inancierin­g liggen nog ter bespreking voor. De stad Antwerpen, het provincieb­estuur en het kabinet van de minister van Cultuur bekijken op dit moment de mogelijkhe­den.

Het European Union Baroque Orchestra geeft op 19 mei aanstaande zijn laatste concert in Londen. Bij Amuz stond het eind januari voor het eerst op het podium, in een concert met Bachcantat­es. De komende jaren zal het EUBO in Antwerpen resideren voor audities, repetities en concerten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium