Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ooievaars strijken neer in stadscentr­um

Acht ooievaars strijken neer op berm van Binnensing­el

- (atcn)

Zurenborg

Er zijn acht ooievaars gespot tussen de Ring en de Binnensing­el. “Het is ongebruike­lijk dat ze op die plaats landen en zo vroeg terug zijn”, legt Joris Van Reusel van Natuurpunt uit.

Op een grasveld tussen de Ring en de Binnensing­el ter hoogte van Borgerhout zijn er acht ooievaars gespot. Joris Van Reusel van Natuurpunt was de eerste die de trekvogels opmerkte. “Het is ongebruike­lijk dat de ooievaars in de buurt van zo’n drukke wegen landen”, legt hij uit. “Ooievaars oriënteren zich vaak via elementen in het landschap zoals rivieren, kusten en autostrade­s, maar het gebeurt niet vaak dat ze in zo’n stedelijke omgeving neerstrijk­en. Ze hebben waarschijn­lijk hun trekroute moeten onderbreke­n door de hevige regenbuien van eergistere­n.”

Zachte winter

Ook de vroege terugkeer uit het Zuiden is ongewoon. “De meesten komen pas terug tussen het einde van maart en het begin van april”, klinkt het bij Natuurpunt Schijnvall­ei. Dat we van vroege vogels kunnen spreken, beaamt Joris Van Reusel. “Dat komt allicht door de zachte winter. De terugkeer van de trekvogels kondigt in ieder geval de nakende lente aan”, zegt hij tevreden.

De ooievaars trekken onder meer naar Nederland en Duitsland, maar ook in het Mechelse dierenpark Planckenda­el strijken er jaarlijks ongeveer honderd neer.

 ?? FOTO JORIS VAN REUSEL ??
FOTO JORIS VAN REUSEL
 ?? FOTO JORIS VAN REUSEL ?? Acht ooievaars wuiven de automobili­sten op weg naar het werk uit.
FOTO JORIS VAN REUSEL Acht ooievaars wuiven de automobili­sten op weg naar het werk uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium