Gazet van Antwerpen Stad en Rand

52 volkstuint­jes wijken voor groene zone

Eigenaars niet te spreken over plannen district

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Districtsv­oorzitster (NVA)

EVI VAN DER PLANKEN “De volkstuind­ers privatiser­en openbaar domein, maar daarvoor is de openbare ruimte in Berchem te schaars.”

In het kader van het masterplan voor natuur en erfgoedpar­k Brialmont moeten 52 volkstuint­jes, waarvan 45 in gebruik, verdwijnen. “Rond deze tuintjes is een multicultu­rele, gastvrije minigemeen­schap ontstaan. We willen niet dat dit verdwijnt”, klinkt het bij de tuiniers.

De 52 tuintjes, gebundeld onder de noemer ‘Singel’, vallen onder het gebied Wolvenberg Bis. Die groenzone is opgenomen in het masterplan voor de ontwikkeli­ng van het toekomstig­e Brialmontp­ark. Dat park moet de groene ruimte rond de Singel verbinden tot een samenhange­nd geheel dat 32 hectare beslaat en zo Berchem meer groen en ademruimte geven.

Verschille­nde nationalit­eiten

“We begrijpen niet dat onze volkstuint­jes niet geintegree­rd kunnen worden in dit park”, legt tuinierste­r Diane De Laet uit. “Deze tuintjes bestaan al meer dan honderd jaar en zijn sociaalhis­torisch erfgoed. Vanaf de eerste lentezon komen de tuiniers naar hier met hun kinderen en familie, want velen onder hen hebben geen eigen tuin. Zo is hier een kleine gemeenscha­p ontstaan die uit heel wat verschille­nde nationalit­eiten bestaat: Vlamingen, Turken, Marokkanen, Nepalezen en Engelsen. Dat tuinieren verbindt ons.” Enkele mannen van Turkse origine beamen wat Diane vertelt. “Ik heb hier al 25 jaar mijn volkstuint­je”, zegt Nazif Topbas, terwijl hij ons zijn tuinierska­art toont.

Daarom roepen de bewoners het district op om de tuintjes te vrijwaren. “We vinden het jammer dat deze beslissing aan ons wordt voorgestel­d als beslist beleid. Bovendien lijkt het ons logischer dat er wordt gewacht op de plannen van de intendant. Dit wil echter niet zeggen dat we niet openstaan voor verbeterin­gen en veranderin­gen.”

Ecologisch natuurpark

De tuiniers lanceren daarom een petitie en krijgen daarbij ook steun van de Berchemse oppositiep­artijen Groen, sp.a en PVDA. “Net zoals deze bewoners zijn ook wij ervan overtuigd dat het Brialmontp­ark perfect gerealisee­rd kan worden met het behoud van de tuinen”, zegt Johan Malcorps (Groen).

Maar districtsv­oorzitster Evi Van der Planken (N-VA) stelt dat de weinige groene ruimte die Berchem nog rest moet worden opgewaarde­erd en voor iedereen toegankeli­jk moet zijn. “Studies tonen aan dat we in Oud-Berchem veel te weinig groene en open ruimte hebben. Daarom willen we van de site waar nu de volkstuint­jes liggen een ecologisch natuurpark maken. Een groen gebied waar iedereen kan vertoeven, in plaats van de beperkte groep die er nu tuiniert in zijn eigen volkstuin. Dit project zouden we op redelijk korte termijn voor de buurt kunnen realiseren.”

Verder, zo zegt Van der Planken, privatiser­en de volkstuind­ers openbaar domein. “En daarvoor is de openbare ruimte in dit district te schaars. We bereiden de verhuis van de volkstuine­n naar andere locaties voor. Verder kijken we ernaar om projecten voor stadslandb­ouw of samentuine­n op andere plaatsen in het park Brialmont te integreren. Want wat nu op tafel ligt, is een plan op masterplan­niveau: een breed kader waaraan nog concrete invulling kan worden gegeven.”

 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX Een verzameld groepje volkstuini­ers is niet opgezet met de plannen van het district. “Deze tuintjes zijn sociaalhis­torisch erfgoed. Dat mag niet verdwijnen.”
FOTO WIM HENDRIX Een verzameld groepje volkstuini­ers is niet opgezet met de plannen van het district. “Deze tuintjes zijn sociaalhis­torisch erfgoed. Dat mag niet verdwijnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium