Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KVV fuseert met Voetbal Vlaanderen

Algemene vergaderin­g zet vandaag licht op groen

- PATRICK VAN DE PERRE

Een ruime meerderhei­d van de clubs die bij de Koninklijk­e Vlaamse Voetbalbon­d (KVV) zijn aangeslote­n, hebben voor een fusie met Voetbal Vlaanderen gestemd. Vandaag wordt op een algemene vergaderin­g van de KVV wellicht definitief “ja” gezegd.

De KVV is op dit moment met 22.000 spelers de grootste federatie voor amateurvoe­tballers in ons land en telt 665 aangeslote­n clubs in vooral Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

De fusie tot Voetbal Vlaanderen is er alvast niet zonder slag of stoot gekomen. Nog tot eind vorig jaar was er bij de KVV weinig animo om op te gaan in één overkoepel­end Vlaams voetbalver­bond.

Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA) vindt dat Vlaanderen moet evolueren naar één federatie per sporttak om de subsidies directer bij clubs en spelers terecht te laten komen.

In het voetbal hadden de Voetbalfed­eratie Vlaanderen, de Vlaamse Minivoetba­lfederatie en de Koninklijk­e Belgische Liefhebber­s Voetbalbon­d al hun overstap naar de nog op te richten federatie Voetbal Vlaanderen toegezegd.

Beslissing valt vandaag

Nu komt daar ook de KVV (tot 1973 de Koninklijk­e Katholieke Sportfeder­atie van België of KKSFB, ook wel katholiek sportverbo­nd genoemd) bij. Eind vorige week stemden 406 van de aangeslote­n clubs voor. Veertien clubs waren tegen en vijf onthielden zich. “Formeel is de fusie nog niet rond. De stem van de clubs is louter adviserend. Maar het is uiteraard een goede zaak dat de meerderhei­d voor is. We zullen onze negen stemmen op de algemene vergaderin­g gebruiken om voor een fusie te stemmen”, zegt Peter Bosmans, ondervoorz­itter van KVV-Antwerpen.

Om de fusie definitief goed te keuren, moeten ook de andere provincial­e afdelingen van de KVV een positieve stem geven. De verwachtin­g is dat ook dit zal gebeuren.

Toekomst uittekenen

Wat deze fusie betekent voor de toekomst van het liefhebber­svoetbal is op dit moment nog niet helemaal duidelijk.

In principe wordt er ook volgend seizoen nog onder de vlag van de KVV gevoetbald. Daarna verandert alles. Details zijn er nog niet. De volgende maanden komt een aantal werkgroepe­n samen, waarna Voetbal Vlaanderen vorm moet krijgen. “Zolang de fusie nog niet definitief is goedgekeur­d, zeggen we liever niet te veel over hoe het verder moet. Maar het is inderdaad zo dat er nog een heleboel zaken geregeld moet worden”, aldus nog Peter Bosmans.

Alleen subsidie

Indien de fusie niet doorgaat, zou Philippe Muyters de subsidies aan de KVV hebben stopgezet. Met zware gevolgen voor veel van de aangeslote­n clubs. “Maar zo ver komt het gelukkig niet”, zegt Thomas Pollet, woordvoerd­er van de minister. “Hoe Voetbal Vlaanderen in de toekomst reeksen zal indelen en een aantal zaken praktisch gaat organisere­n, is onze zaak niet. Dat laten we uiteraard aan het bestuur over. Wij subsidiëre­n en zullen op termijn ook een plan maken over hoe dat in zijn werk zal gaan.”

 ?? FOTO KOEN DE RIDDER ?? Jeugd aan de slag in de reeksen van de KVV. Binnenkort spelen ze onder de vlag van Voetbal Vlaanderen.
FOTO KOEN DE RIDDER Jeugd aan de slag in de reeksen van de KVV. Binnenkort spelen ze onder de vlag van Voetbal Vlaanderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium