Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politiek in 2017: wat als...?

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be

Had Filip Dewinter in 2006 de mogelijkhe­id om burgemeest­er van Antwerpen te worden, als hij enkele procenten meer had gescoord en sp.a-boegbeeld Patrick Janssens had verslagen? Had hij dan de steun gekregen van CD&V en de toenmalige VLD, zoals hij zelf gisteravon­d beweerde in

Wissel van de macht, de fraaie reeks van VRT-journalist Marc Van de Looverbosc­h op Canvas?

We geloven er niets van. Dewinter heeft toen waarschijn­lijk wel oprecht geloofd in zijn kansen. Maar CD&V en VLD hebben nooit oprecht overwogen om met hem in zee te gaan. Het radicale gedachtego­ed van het VB was voor die partijen niet één, maar vele stappen te ver. Dewinter verloor de lokale verkiezing­en van Janssens met 2%, de centrumrec­htse partijen CD&V en VLD wisten meteen bij wie ze zich moesten aansluiten en Antwerpen ging nog zes jaar verder onder socialisti­sch bewind. Tot de N-VA van Bart De Wever in 2012 de geschieden­is veranderde.

L’histoire se répète. In de aanloop naar de verkiezing­en van 2006 was het Vlaams Belang zot van glorie. Op dat moment lag het aloude socialisti­sche regime in Antwerpen op apegapen. Liberale opposanten zoals Ward Beysen en Hugo Coveliers waren in opmars, maar om allerlei redenen braken ze niet door. En ondertusse­n ging het Vlaams Blok/Belang ten onder aan interne twisten.

Anno 2017, een jaar voor de volgende lokale verkiezing­en, komt een aantal vragen uit het verleden terug. De traditione­le politieke partijen hebben enorme imagoschad­e geleden. Ook de N-VA. De antipoliti­ek floreert als nooit tevoren. Volgend jaar moet elke partij lijsten voorstelle­n met kandidaten die bij voorkeur maagdelijk zijn. Dat wordt stilaan een bijzonder moeilijke opdracht, zeker in de steden.

Op dit moment lijken de extremen te winnen. De traditione­le partijen waren al verbrand, de N-VA is aan die club toegevoegd. De extreme partijen – PVDA op links en VB op rechts – kunnen hier voordeel uit halen. En dat voordeel kan de andere partijen zo veel pijn doen dat het de verhouding­en in de lokale politiek volgend jaar kan veranderen. Eerst in de steden, daarna wellicht ook bij de federale en Vlaamse verkiezing­en van 2019.

Dit alles wordt momenteel druk besproken in de hoofdkwart­ieren van de politieke partijen. En dat terwijl de federale regering moet beginnen aan de moeilijke discussies over de begroting en de belastinge­n voor de vennootsch­appen en de meerwaarde­n. Wie gedacht had dat we met de intercommu­nales het ergste wel zouden hebben gehad, heeft zich vergist.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium