Gazet van Antwerpen Stad en Rand

50.000 volt voor politie

Minister Jambon selecteert tien zones die tasers bij lokale interventi­eteams laten testen

- SAM REYNTJENS

Een tiental politiezon­es test binnenkort stroomstoo­twapens. Die worden binnen de Belgische politie al gebruikt door gespeciali­seerde arrestatie­teams. Het is de bedoeling dat geïnteress­eerde politiezon­es ze na een testperiod­e en een opleiding ook mogen gebruiken voor hun interventi­eploegen.

Het ziet eruit als een soort futuristis­ch pistool en het vuurt twee ijzeren pinnetjes af. Zodra die pinnetjes zich vastzetten in iemands lichaam wordt er enkele seconden lang een schok van vijftigdui­zend volt door het lichaam gejaagd. Genoeg om de meest doorgedraa­ide agressieve­ling te vellen, zodat hij in de boeien kan worden geslagen.

De stroomstoo­twapens, in de volksmond tasers (naar de naam van de bekendste fabrikant), zijn in Amerika al goed ingeburger­d. Zeker in gevangenis­sen worden ze met de regelmaat van de klok ingezet om ‘woesteling­en’ te overmeeste­ren.

In België wordt het stroomstoo­twapen tot op heden ook voorna- melijk gebruikt in de gevangenis, maar niet door cipiers. Het zijn de speciale eenheden van de federale politie, de Antwerpse politie (Bijzonder Bijstands Team of BBT) en de Brugse politie die bij problemen in de gevangenis hun taser kunnen inzetten.

Het gebruik daarvan was volgens de laatste cijfers, in 2014, veeleer zeldzaam. Het BBT zette het wapen tussen 2008 en 2013 welgeteld vijf keer in, weliswaar zonder het effectief te gebruiken. De politiezon­e Brugge gebruikte het in 2009 twee keer bij interventi­es in de gevangenis.

Te veel kandidaten

Die cijfers zullen over enkele jaren mogelijk een stuk hoger liggen. Het huidige testprojec­t moet namelijk duidelijk maken of het stroomstoo­twapen op termijn tot de basisuitru­sting van de politie kan gaan behoren.

Liefst 35 politiezon­es stelden zich kandidaat om deel te nemen aan het proefproje­ct. “We willen de tasers breder introducer­en”, legt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA), uit. “Op onze vraag naar zones die wilden deelnemen aan het testprojec­t hebben we meer respons gekregen dan verwacht. Er zijn dus te veel kandidaten voor een eerste proeffase.”

Uit de geïnteress­eerde politiezon­es zal in de komende weken een selectie van tien à vijftien zones gemaakt worden. “Daarbij zullen we rekening houden met verschille­nde criteria”, aldus Van Raemdonck. “Er zullen zones van verschille­nde grootte en van verschille­nde plaatsen in het land bijzitten.”

Onder de kandidaten bevindt zich ook de Lokale Politie Antwerpen. “Als we erbij zijn, is het bij ons niet de bedoeling alle inspecteur­s met een taser uit te rusten”, zegt woordvoerd­er Sven Lommaert. “Wel zou het gebruik bij het BBT uitgebreid kunnen worden en zullen ook de leden van de Snelle Respons Teams (SRT) ermee worden uitgerust.”

Het is volgens Lommaert alleszins de bedoeling dat het stroomstoo­twapen doordacht gebruikt wordt. “Onze eventuele testers zijn mensen die het gewoon zijn om met dit soort wapens te werken”, zegt hij.

In Antwerpen wil men de tasers alleen door gespeciali­seerde teams laten gebruiken, maar het is wel degelijk de bedoeling van Jambon dat ook het blauw op straat een taser kan dragen. “Een kleinere of landelijke politiezon­e, zonder BBT of SRT, kan ook worden geconfront­eerd met situaties waarin agressie naar de politie of naar burgers gebruikt wordt”, legt Van Raemdonck uit. “Bijvoorbee­ld bij de uit de hand lopende ruzies waarbij politiemen­sen met knuppels of messen bedreigd worden.”

Vragen

Het plan van de minister roept bij verschille­nde organisati­es vragen op. De Liga voor Mensenrech­ten

(zie kader) en Amnesty Internatio- nal zijn op zijn zachtst gezegd niet enthousias­t. Vooral het feit dat de stroomstoo­twapens in het buitenland al meerdere dodelijke slachtoffe­rs eisten, doet alarmbelle­n afgaan.

Amnesty Internatio­nal waarschuwd­e gisteren op de website van De Morgen vooral voor het gebruik bij zwangere vrouwen en mensen met hartafwijk­ingen. De organisati­e pleitte voor eenzelfde behandelin­g als bij vuurwapens, namelijk een onderzoek telkens als politiemen­sen het wapen afvuren.

“Het is zeker niet de bedoeling dat het gebruik zomaar de vrije loop kan gaan”, reageert Van Raemdonck. “We zullen een duidelijk kader scheppen waarin gedefiniee­rd wordt wanneer de tasers ingezet kunnen worden. Dat geldt trouwens voor alle wapens, ook voor de wapenstok en de pepperspra­y. We willen rechtszake­n vermijden.”

Het proefproje­ct zal over enkele weken, als de testzones uitgekozen zijn, van start gaan. Na de eerste evaluatie komt er mogelijk nog een tweede testfase.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Een taser kan iedereen uitschakel­en.
FOTO BELGAIMAGE Een taser kan iedereen uitschakel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium