Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liesbeth Homans wil verbod op buitenland­se financieri­ng moskeeën

- (blg)

Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (NVA) wil een verbod op buitenland­se financieri­ng van moskeeën.

De minister kondigde enkele weken geleden aan dat ze de erkennings­voorwaarde voor moskeeën en andere lokale geloofsgem­eenschappe­n wil verstrenge­n. Ze wil een duidelijk financieel plan en een expliciete verklaring die duidelijk maakt “dat de Belgische wetten boven de sharia staan”.

In de expliciete verklaring zal het woord “sharia” natuurlijk niet voorkomen, aldus Homans. Maar elke geloofsgem­eenschap die er- kend wil worden, zal volgens haar moeten verklaren “dat niemand zich op grond van religieuze of levensbesc­houwelijke motieven kan onttrekken aan de geldende rechtsrege­ls of de rechten en plichten van anderen kan beperken”.

Homans wil ook meer financiële transparan­tie van geloofsgem­eenschappe­n. “Ik wil weten waar het geld vandaan komt en waar het voor gebruikt wordt.” De huidige verplichti­ng om het patrimoniu­m bekend te maken, volstaat volgens haar niet. Ze wil “een duidelijk financieel plan” en een register “met giften al dan niet vanuit het buitenland”.

Homans wil ook bekijken of een verbod op buitenland­se financieri­ng mogelijk is. “Dat is puur juridisch niet zo eenvoudig”, zei de minister. Zo’n verbod moet in samenspraa­k met de federale regering worden ingevoerd. “Maar ik meen dat daar in de schoot van de federale regering bereidheid toe is.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Liesbeth Homans.
FOTO LUC DAELEMANS Liesbeth Homans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium