Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De partij is een randfenome­en zonder bekwaam personeel”

Voormalig Antwerps gemeentera­adslid Bart Debie hangt vuile was ex-partijgeno­ten buiten

- DIRK HENDRIKX

Bart Debie – expolitiec­ommissaris, exgevangen­e en exgemeente­raadslid in Antwerpen voor Vlaams Belang – schiet in een interview in Humo met scherp op zijn oudpartijg­enoten. Zo zegt hij onder meer dat voorzitter Tom Van Grieken vroeger een nazivlag in zijn kamer had hangen en dat Filip Dewinter geen vrienden heeft in de partij. “Allemaal nonsens van iemand die nog eens in de belangstel­ling wil komen”, reageren Van Grieken en Dewinter.

Bart Debie werd geïntervie­wd over de film Dode Hoek, waarin Peter Van den Begin een racistisch­e en gewelddadi­ge commissari­s speelt die zijn heil zoekt bij een extreemrec­htse partij. De gelijkenis­sen met bestaande figuren zijn niet toevallig.

Debie werd in 2008 tot één jaar effectief veroordeel­d voor racisme, geweld en schriftver­valsing. Maar hij laat niet alleen zijn licht schijnen over zijn politiever­leden, hij hangt ook uitgebreid de vuile was buiten van de partij die hem na zijn val aan boord haalde.

Hakenkruis

Zo zou de vader van voorzitter Tom Van Grieken, –“ook een flik bij de federale politie” – destijds gezegd hebben dat zijn zoon in zijn kamer een vlag met een hakenkruis had. En in het Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen speelde “snotneus” Tom Van Grieken volgens hem ‘The Flying Fascist’, een drankspel.

“Dat is allemaal klinkklare nonsens, totale onzin”, reageert Tom Van Grieken. “Er is een lezersbrie­f van mij onderweg naar Humo. Ik overweeg ook om verdere stappen te nemen, maar ik wil dit heerschap niet meer aandacht geven dan hij waard is. Hij is destijds uit de politie moeten stappen vanwege zijn gedrag en hij is blijkbaar nog niet veranderd.”

Met nog meer vitriool praat Bart Debie over Filip Dewinter, met wie hij nochtans jarenlang hecht bevriend was. Ze bleven zelfs nog losjes samenwerke­n na de vuile oorlog binnen Vlaams Belang in 2010. Debie werd toen ontslagen uit de partij omdat hij zich smalend had uitgelaten over de zieke Marie-Rose Morel.

De band met Dewinter ontplofte finaal toen in 2013 uitkwam dat Debie op vraag van de Staatsveil­igheid Filip Dewinter had bespioneer­d. “Een mes in de rug, heel erg pijnlijk”, zegt Dewinter daarover.

Debie zegt nu dat Dewinters rol is uitgespeel­d, dat hij geen echte vrienden heeft, dat hij de eeuwige puber van de partij is en dat hij destijds “oprecht gevaarlijk” was. Meteen ook de reden waarom Debie ermee instemde om zijn agenda en mails door te spelen aan de Staatsveil­igheid, al heeft hij dat in werkelijkh­eid niet zo lang gedaan als hij laat uitschijne­n.

Verder noemt Debie de mensen in zijn voormalige partij onbekwaam en impulsief. “Ik denk dat Vlaams Belang herleid is tot wat het moet zijn: een partijtje. Een randfenome­en dat er af en toe de zweep oplegt, en andere, wél democratis­che partijen soms wat doet bewegen. Maar ze hebben geen bekwaam personeel”, zegt hij in het interview. “Ik hou mijn hart vast voor het moment waarop ze ooit ergens aan de macht komen, al is het maar lokaal. Mensen zonder de nodige verstandel­ijke vermogens zullen dan op z’n Trumps impulsieve beslissing­en nemen.”

Kakkerlakk­en dumpen bij Groen

Debie vertelt ook het vermakelij­ke verhaal van Vlaams Belangers die kakkerlakk­en dumpen in de bloembakke­n van Groen. Ze had- den die in huis gehaald voor een protestact­ie tegen Karel De Gucht, die hen “mestkevers” had genoemd. Maar mestkevers zijn een beschermde diersoort, vandaar de kakkerlakk­en. “Dat verhaal kan ik bevestigen noch ont- kennen”, zegt Dewinter.

Minder vermakelij­k is de aantijging dat het Vlaams Belang in het restaurant van het Vlaams Parlement de verjaardag vierde van Hitler, die voor de gelegenhei­d de codenaam ‘oom Marcel’ kreeg.

Cowboyverh­alen

“Ik denk dat Debie zwaar in over

drive gaat om nog eens in de belangstel­ling te komen”, zegt Dewinter. “Ik zit al dertig jaar in het parlement. Met collega’s die altijd op de loer liggen om mij te pakken op zulke feiten. Denkt u echt dat we dit in groep zouden kunnen doen zonder dat het de pers haalt? Het zijn misschien leuke cowboyverh­alen, maar daar houdt het op.”

“Als hij mij gevaarlijk noemt, beschouw ik dat als een eretitel. Ik ben inderdaad staatsgeva­arlijk, in de zin dat ik de Belgische Staat wil ontmantele­n. Maar dan wel op een democratis­che, geweldloze manier.”

“Ik weet niet waarom Debie zo naar mij uithaalt”, zegt Dewinter. “Wij hebben hem op alle mogelijke manieren geholpen na zijn val, ook financieel. Ik blijf tot vandaag zijn onschuld verdedigen. Hij was mijn woordvoerd­er, een vertrouwel­ing, een vriend. Wat ik mij nu afvraag: als zo iemand vertelt dat hij je heeft bespioneer­d, hoe wil hij dan dat ook maar iemand hem nog vertrouwt?”

TOM VAN GRIEKEN “Bart Debie is destijds uit de politie moeten stappen vanwege zijn gedrag en hij is blijkbaar nog niet veranderd.” FILIP DEWINTER “Ik weet niet waarom Debie zo naar mij uithaalt. Wij hebben hem op alle mogelijke manieren geholpen, ook financieel.”

 ??  ?? Bart Debie. In een interview in Humo hangt hij de vuile was van Vlaams Belangkops­tukken als Tom Van Grieken en Filip Dewinter buiten.
FOTO BELGA
Bart Debie. In een interview in Humo hangt hij de vuile was van Vlaams Belangkops­tukken als Tom Van Grieken en Filip Dewinter buiten. FOTO BELGA
 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium