Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koning Filip: “Provincies zijn de hoekstenen van het land”

- (san)

Ging koning Filip gisteren zijn boekje te buiten door zijn appreciati­e uit te spreken voor de provincies? De grootste regeringsp­artij NVA vindt van wel. “Het kan niet dat hij politieke statements maakt”, klinkt het.

“De provincies zijn de hoekstenen van het land”, zo drukte koning Filip de parlements­leden gisteren op het hart tijdens een besloten werkbezoek in het Vlaams Parlement. Volgens een aanwezige kon de koning de standpunte­n van een aantal partijen om de provincies af te schaffen niet echt appreciëre­n. “Hij vroeg daar sterk op door en benadrukte dat de provincies al even lang bestaan als België. Het was duidelijk dat hij ons daarmee een boodschap wilde geven.”

Onaanvaard­baar, reageert N-VA. “Hij lijkt daar een politiek statement mee te maken”, zegt fractielei­der Matthias Diependael­e. Net als zijn partijgeno­ten stuurde hij zelf zijn kat naar het bezoek van de koning. “Omdat onze partij geen fan is van het koningshui­s.” Maar volgens N-VA kan het hoegenaamd niet dat “een niet-verkozen staatshoof­d politieke stellingna­mes doet”. De partij had drie weken geleden ook al kritiek op de speech van de koning waarin hij de Brexit en de nieuwe Amerikaans­e president Trump op de korrel nam.

Volgens de andere regeringsp­ar- tijen is er geen sprake van enige commotie. “De koning sprak nooit een waardeoord­eel uit. Dit is spijkers zoeken op laag water”, zegt Open Vld-fractielei­der Bart Somers. Ook CD&V ziet er geen graten in. De partij heeft vooral commentaar op de opvallende afwezighei­d van N-VA. “Het is een kwestie van elementair­e beleefdhei­d om een staatshoof­d op een fatsoenlij­ke manier te ontvangen”, zegt CD&V-fractielei­der Koen Van den Heuvel.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Koning Filip.
FOTO ISOPIX Koning Filip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium